Najboljša jesenska juha


Jesen obožujem iz več razlogov - čudovite barve, v katere se obarva narava jeseni, ni več tiste peklenske vročine, a še vedno je dovolj toplo za uživanje zunaj in moj najljubši razlog - jesenski plodovi. Obožujem grozdje, bučke, kostanj ... Od vsega pa najraje skuham bučkino juho.

Letos sva z mamo sadili tri vrte bučk - zelene, maslenke in hokaido, a nama slednje niso uspele. Sezona zelenih je že mimo, trenutno pa vsaj enkrat na teden uživamo juho iz maslenk. Seveda se iz njih da narediti še marsikaj drugega, npr. pire, testo za pito, njoke ...

Danes sem se odločila, da z vami delim recepte, kako jaz skuham bučkino juho. Ni nobena znanost, a na Instagramu me spremljevalci večkrat prosijo za recept, ko objavim, kaj kuham, zato sem se odločila spisati to objavo.

Disclamer: Recepti, ki jih delim tukaj, so recepti, ki jih kuham za svojo družino, to je zame in za otroka. Moji starši in babica bučnih juh ne jedo. Kisle smetane v juhi nimam rada, zato vedno dodam smetano za kuhanje. Kar pa se tiče začimb, pa uporabljam tisto, kar imam pri roki oziroma po okusu.

Recept 1: Juha iz zelene bučke
Potrebujemo:
- večjo zeleno bučko
- olivno olje
- strok česna
- vodo
- smetano za kuhanje

Recept:
Najprej operemo in olupimo bučko ter jo nareženo na manjše kose. Če je bučka večja, ji odstranimo del s semeni.
Nato v posodo zlijemo olje in ko se segreje, prepražimo česen. Ko je česen prepražen, dodamo bučke. Na zmernem ognju jih pražimo tako dolgo, dokler ne postanejo mehke. Bučke bodo vmes spustile tudi vodo in se bodo začele kuhati.
Ko bučke postanejo mehke, jih zalijemo v vodo in pustimo vreti 15 minut, da se popolnoma zmehčajo. Količina dodane vode je odvisna od tega, kako gosto juho želimo. Jaz imam najraje srednje gosto juho.
Nato vzamemo palični mešalnik in bučke zmešamo v kašo. Kuhamo na zmernem ognju in dodamo smetano za kuhanje ter začinimo s soljo in poprom (ter po želji s kakšno drugo začimbo). Pustimo vreti še nekaj minut na zmernem ognju in odstavimo.

Recept 2: Juha iz buče maslenke
Potrebujemo:
- eno večjo bučo maslenko
- vodo
- začimbe (sol, poper, muškatni orešček, bazilika, česen, poper)
- smetano za kuhanje

Recept:
Maslenko olupimo, prerežemo na pol, odstranimo semena in jo narežemo na kocke. Prelijemo jo z vodo (količina vode je odvisna od tega, kako gosto juho želimo. Mi imamo radi srednje goste juhe.), posolimo in damo kuhat.
Ko se koščki bučke zmehčajo, lonec odstavimo in s paličnim mešalcem koščke zmešamo v kašo. Nato juho začinimo in dodamo smetano za kuhanje. Ko juha zavre, jo odstavimo.

Recept 3: Juha iz buče maslenke in krompirja
Potrebujemo:
- en večji krompir
- eno malo manjšo bučo maslenko
- česen
- olivno olje
- začimbe
- smetano za kuhanje

Recept: 
Bučko olupimo, prerežemo na pol, odstranimo semena in narežemo na kocke. Tudi krompir olupimo in narežemo na kocke.
V posodo dodamo malce olivnega olja in česen, ki ga pražimo, dokler ne zadiši. Nato dodamo bučko in krompir ter zalijemo z vodo.
Ko sta krompir in bučka mehka, posodo odstranimo, vsebino zmeljemo v kašo in damo nazaj ogenj. Juho začinimo, dodamo smetano za kuhanje in ko zavre, odstavimo z ognja.


Recepti so si precej podobni, se pa pozna razlika, če prej prepražim česen ali ne, saj prepražen česen da juhi poseben, še boljši okus. Moj otroka bučno juho obožujeta in če slučajno za kosilo kaj ostane, jo pojemo zvečer. Tako juho bi lahko jedla vsak dan in se je ne bi naveličala. Če jo boste preizkusile, vam želim dober tek!


Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.