Kam na izlet: Styrassic parkV nedeljo smo se hoteli zapeljati na Roglo in se sprehoditi na novi poti med krošnjami, a že v soboto je bila velika gužva in ker je bilo v nedeljo vreme še toplejše kot dan poprej, se gužva ne bi nič zmanjšala, Erik pa nima rad preveč ljudi na kupu, zato smo poiskali drugo opcijo.

Že pred kratkim mi je znanka priporočila park dinozavrov v Avstriji in med poizvedovanjem pri stricu Googlu, ki nama je izdal čas odprtja, ceno in pot do tja, sva se z Erikom odločila, da se po kosilu odpravimo v Styrassic park. Resda bi si lahko dinozavre ogledali tudi v Arboretumu, a do avstrijskega parka je iz našega kraja enkrat krajša pot kot do Arboretuma.

Do kraja Bad Gleichenberg smo potrebovali eno uro vožnje, otroka pa sta pot do tja prespala. Odpravili smo se brez kakršnihkoli pričakovanj, le z upanjem na zabavno družinsko popoldne, jaz pa sem med vožnjo razmišljala o tem, kako se premalokrat odpravimo preko meje v Avstrijo, saj njihova dežela blizu naše meje res ponuja marsikaj zanimivega. Od vsega mi je bilo najbolj zanimivo, kako ljudje zunaj ob cesti prodajajo raznovrstne buče, stranke pa kar stojijo v vrsti. Tega pri nas ne vidiš ...

Parkirali smo na kamnitem parkirišču blizu parka, ki je dovolj veliko za številne obiskovalce. Izbrali smo družinsko vstopnico. Za dva otroka in dva odrasla smo plačali 38 €. Drugače je vstopnina za odrasle 15 €, za otroke nad dve leti pa 9 €. 

Že pri vhodu so nas pozdravili praljudje, nato pa nas je pot vodila mimo igral in trgovine do prvega dinozavra. Dinozavri so urejeni po obdobjih, pri vsakem pa je zraven tabla z opisom v več jezikih, tudi v slovenskem, zemljevidom najdišča in časovnico. 

Otroka sta na začetku prestrašena zrla v skulpture, ko pa smo se začeli pogovarjati, kateri dinozavri so to in kaj so bile njihove značilnosti, jima je postajal ogled vedno bolj zanimiv in ko smo se približali največjim dinozavrom, ju več ni bilo strah. 

Dinozavri so razporejeni v gozdu in zaščiteni z ograjo, so pa naravne velikosti in kot taki še boljše doživetje, saj si lažje predstavljaš, kakšni so dinozavri bili. Čeprav se premika le en dinozaver, nas to ni motilo. Zdi se mi, da bi bilo otroka mogoče bolj strah, če bi se ves čas premikale in oglašale vse skulpture. 

Za ogled celotnega parka smo potrebovali nekje uro in pol. Neja je celotno pot prehodila sama, Anej pa je bil v vozičku. Naša otroka sicer nista neka velika navdušenca nad dinozavri, a jima je bil izlet zelo všeč in doma še danes, po nekaj dneh poslušamo, kaj vse sta videla in kako se dinozavri oglašajo.

Če imate otroka, navdušenega nad dinozavri in vam je pot v Avstrijo krajša kot do Arboretuma ali na Bled, priporočam obisk tega parka, kljub višji vstopnini, saj bo otrok na izletu zelo užival. In iskrice v očeh naših otrok so vredne največ, kajne?

Park je odprt od 30. marca do 3. novembra, od 9.00 do 18.00 (oktobra do 17.00). Zadnji obiskovalci lahko vstopijo uro pred zaprtjem. Cene vstopnic najdete na njihovi spletni strani. Zakaj nam je bil park Styrassic všeč?
- veliko parkirišče in možnost brezplačnega parkiranja;
- pot skozi park je vozna tudi za voziček;
- odlična ideja za popoldanski nedeljski izlet, saj lahko ob ogledu dinozavrov in morda plezanju tam preživiš tudi nekaj ur;
- v sklopu parka so hišice za prenočitev, restavracija, igrala za otroke in tudi za stranišče je poskrbljeno;
- park se nahaja v gozdu, torej je tudi super destinacija za izlet poleti, ko je vroče, saj si v senci;
- dinozavri so uliti v naravni velikosti in teži, kar daje boljši občutek predstavitve, kakšni so v resnici bili;
- park je le kake pol ure oddaljen od Bad Radkersburga, kjer mi po navadi prečkamo avstrijsko mejo, torej smo za pot do tja potrebovali le kako uro;
- ker je park dokaj velik in ponuja dostop okrog iz dveh smeri, se obiskovalci porazdelijo in se ne spotikajo eden ob drugega;
- po celotnem parku so razporejene klopce za počitek (in morda dojenje, če ima družinica še dojenčka);

Kaj nam ni bilo všeč?
- za to, kar park ponuja, je vstopnina previsoka; tudi zato, ker moraš določene stvari (npr. kino, plezanje) plačati posebej
- v sklopu parka je tudi trgovina, kjer lahko kupiš kak spominek, ampak so cene nekaterih izdelkov pretirane (npr. plišasta igrača dinozavra stane 18 €).


Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.