Postelja za štiri


Spanje otrok pri starših je tema, ki starše razdeljuje na dva pola. So starši, ki so strogo proti temu, da bi njihovi otroci spali v zakonski postelji in so starši, ki posteljo z veseljem delijo s svojimi otroci, še posebej, ko so dojenčki. Preden sem postala mama, sem imela svoje predstave o spanju svojih otrok. Prepričana sem bila, da otroci ne bodo nikoli spali v najini postelji in med nama ter da jih bova čim prej navadila, da bodo zaspali sami. Danes se iskreno nasmejim sebi in svojim takratnim prepričanjem, saj je realnost čisto drugačna in moje predstave so krepko splavale po vodi.

Medtem ko Anej postaja vedno večji in ni več majhna kepica, ki sem jo pogosto crkljala v naročju, se v moje misli zatekajo spomini na obdobje, ko je bila še Neja dojenčica. Če primerjam njuno obdobje do četrtega meseca, ko se itak zgodi spalna regresija in se marsikaj spremeni, je bila Neja glede spanja zahtevnejši dojenček kot Anej in je pogosto spala v mojem naročju. Komaj sem jo odložila, že je začela jokati. Z Anejem je bilo drugače. Čeprav je tudi znal zaspati v mojem naročju, pa je, ko sem ga odložila na posteljo, spal naprej brez problema. Uro ali dve počitka z njim v naročju pa si pogosto nisem mogla privoščiti tudi zaradi Neje, saj sem se po navadi, ko je on spal, ukvarjala z njo.

Dve leti nazaj mi je bilo obdobje spanja na mami izjemno naporno in pogosto sem si želela, da bi jo lahko odložila in šla počet kaj drugega. Danes so zame to eni najprecenljivejših spominov, saj je Neja kmalu zrasla, začela hoditi, raziskovati in kar naenkrat je obdobje pogostega crkljanja in spanja na mami minilo. Kmalu po enem letu je mala scrkljanka postala punca, ki se je prišla stisnit za nekaj sekund, dat en poljubček in že je odletela naprej. Prav tako ni več potrebovala uspavanja v naročju, pač pa je bilo dovolj, da sem se ulegla poleg nje.

Ker se zavedam, da tudi z Anejem počasi prihaja tako obdobje, ga zadnje čase pogosteje uspavam v naročju in včasih, ko je Neja v vrtcu, ga držim (kljub njegovim devetim kilogramom) in opazujem, kako mirno in spokojno spi. Kako lep in sladek je moj dojenček in kar se ne morem načuditi, da sva midva s partnerjem to ustvarila. V veliko pomoč pri uspavanju mi je tudi nosilka, v kateri ga uspavam, ko kam gremo. Tako imam proste roke, Anej zaradi bližine zaspi brez težav, vmes pa se lahko posvetim tudi Neji. 

Zvečer otroka spita pri nama. Čeprav sem ponoči jezna sama nase, saj včasih ne vem, kako se naj namestim, da ju ne zbudim in zato pogosto spim v enem in istem položaju celo noč, pa mi njun jutranji nasmeh in vesel pogled, ki zre vame, ko se zbudimo, takoj popravi razpoloženje. 

Trenutno je naša situacija taka, da smo vsi štirje v eni spalnici. Neja spi (oz. naj bi spala) v posteljici, Anej pa pri meni na postelji. Tako mi je tudi lažje zaradi dojenja, saj se Anej ponoči pogosto zbuja. Ker spi ob meni, mi ni treba vstati, ampak se podoji in oba spiva naprej. Čeprav si včasih želim le ene mirne noči, ki bi jo lahko v kosu prespala vsaj nekaj ur, pa mi tako stanje trenutno ustreza, saj mi ponoči ni treba pogosto vstajati ali celo hoditi v drugo sobo k otroku, ki se je zbudil. Odkar je bila bolna, se tudi Neja ponoči pogosteje zbuja in sili k nam v posteljo. Če želiva, da zaspi nazaj v posteljici, potem imamo pol noči jok in stok, zbudi pa se tudi Anej, tako da jo raje vzameva k nama v posteljo in vsi štirje spimo naprej. Otroka mirno, midva pa kolikor pač spiva.

Glede spanja sem prebrala že veliko objav in nasvetov. Od tega, kako nekateri zagovarjajo spanje z otroki do tega, kako otroka čim prej navaditi, da zaspi sam, mu ne dovoliti spati v vozičku, ga ne uspavati v naročju, ga dati v svojo sobo ... Moje mnenje je, da si vsak starš naredi, kot paše njemu in njegovi družini in jaz sem ena tistih mam, ki rada čuti bližino svojih otrok, da je mirnejša, moji otroci pa so tudi taki, da mojo bližino pri uspavanju še potrebujejo. In dokler jo bodo, sta jim na voljo tako najina zakonska postelja kot tudi mamino naročje.


Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.