Zakaj ne maram knjižnih klubov?"Dober dan, sem dobila gospo Tatjano? Ta in ta pri telefonu, kličem iz Cicikluba. Če se včlanite, dobite kupon za 30 €. Poslali vam ga bomo po pošti skupaj s katalogom." Draga gospa klicateljica, še dobro, da ste me poklicali ravno med kuhanjem kosila, ko se mi smodijo cvetačni polpeti. "Ne bi, hvala." In jezno se poslovi ter odloži telefon.

Saj sploh ne vem, če sem dobro slišala, da mi je ponujala kupon za 30 €. Mogoče pa je bilo 3 €. Nimam pojma, preveč dela sem imela s polpeti in poslušanjem, če se je Anej slučajno zbudil. 

Pet let sem bila članica Sveta knjige, preden sem podpisala izstopno izjavo, in od takrat me kličejo vsako leto, da bi me zvabili nazaj in kljub mojemu odločnemu ne vsakič, ko pokličejo, kar ne odnehajo. Pa kako ne morejo dojeti, da me ne zanima? Če že pet let od izstopa govorim ne, me ne zanima, si naslednje leto zagotovo ne bom premislila.

Letos se je zgodba spremenila. Sedaj so me začeli klicali iz Cicikluba. In to že drugič v zadnjih treh mesecih. Sploh nimam pojma, kako, kdaj in zakaj je Ciciklub prišel do mojih podatkov. Še manj pa razumem jezo v glasu klicateljice, ko sem povedala, da me ne zanima. A bo zaradi mene imela kaj manjšo plačo?

Problem teh klubov vidim v tem, da moraš vsake 3 mesece obvezno nekaj kupiti, drugače ti na dom pošljejo račun za knjigo sezone. Ki ti morda niti ni všeč in bo doma služila kot nabiralec prahu. Saj je lepo, da dobivaš popuste na knjige, ki so ti všeč. Kaj pa potem, ko takih knjig zmanjka? Tisk knjig zagotovo ni tako obsežen, da bi vsake tri mesece našel knjigo, ki ti je všeč, sploh, če je tvoj okus omejen na določeno področje.

Vsaj tak problem se je pojavil pri meni. Večinoma sem kupovala romane, ki sem jih rada brala, a všeč so mi bili le določeni avtorji. Dlje kot sem bila članica, pogosteje se mi je dogajalo, da ob koncu četrtletja nisem vedela, kaj bi kupila, ker me nič ni prepričalo. In potem?

Potem se zgodi, da pozabiš na datum nakupa in dobiš račun za knjigo, za katero nisi najbolj prepričan, kaj naj si z njo začneš.

Ti knjižni klubi, kjer si zavezan k obveznemu nakupu vsakih nekaj mesecev, so kot rak na denarnici. Na skrbi moraš imeti datum, do kdaj nakup opraviti, da slučajno ne dobiš domov knjige, ki je ne boš rabil, si pod pritiskom, ker je nakup obvezen, morda se znajdeš pred težavo, ker ne veš, kaj bi kupil ...

Odkar nakupujem knjige v prosti prodaji, neodvisna od pogodbe, ki me zavezuje k nakupu, mi je veliko lažje. Sploh pri kupovanju otroških knjig. Kupim, kar mi je všeč in za kar vem, da bo Nejo navdušilo. Pogosto kje naletim na kakšno akcijo, če ne, pa pač knjigo kupim po polni ceni. Morda res ne prihranim tiste 3 € na knjigo, prihranim pa denar na nakupu nepotrebnih knjig.

Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.