Krutost ne pozna mejaV tednu otroka, ko bi morali debatirati o prijetnih tematikah, zelo odmeva primer krutega ravnanja z otroki v enem izmed ljubljanskih vrtcev. Najprej nisem mislila o tej temi ničesar pisati, a glede na to, da po poročilih že nekaj dni spremljam dogajanje, moram dati svoje občutke in predvsem jezo iz sebe. 

Jezna sem. Jezna, da se taki stvari dogajajo otrokom tam, kjer bi moralo biti poskrbljeno za njih najboljše, kot je možno. Jezna, ker obstajajo taki ljudje, ki z majhnimi, občutljivimi bitji ravnajo huje kot s smetjo. In jezna, da lahko institucija, ki sploh nima dovoljenja za pedagoško delovanje, deluje kot taka.

Ko berem in poslušam o tem, kaj se je dogajalo, se začnem vsa tresti in v očeh se mi nabirajo solze. Ker se mi pred očmi narišeta onadva - moja sončka. Niti predstavljam si ne, kaj bi naredila, če bi z njima kdo tako ravnal. Vsakič, ko se prispevek o tej temi pojavi na televiziji, ju močno stisnem k sebi in sem hvaležna, da nista doživela tega, kar so doživeli otroci na posnetku. Deklica, ki je bila zavita v rjuho, se mi močno smili in če pomislim, da bi se lahko zadušila - hvala bogu, da se to ni zgodilo. Močno me boli pri srcu za vse otroke, ki so bili tam v varstvu.

In potem v prispevku slišiš, kako sosede trdijo, da so to zgolj domneve, da se ona ne zdi taka in da so ji podtaknili. A se hecate? Saj se na posnetkih vidi njeno kruto ravnanje. Hvala bogu za vzgojiteljico, ki je vse to posnela in dala v javnost. O tem, kakšne posledice bodo ostale otrokom, pa raje ne razmišljam. Njim in staršem želim, da bodo uspeli predelati to.

Mi je pa dalo misliti tudi to, da je vzgojiteljica morala kruto ravnanje posneti,drugače ji ne bi noben verjel. A res tako slepo zaupamo v institucije, četudi ne poznamo dobro ljudi, ki so zaposleni tam? Ali sploh znamo prepoznati znake, ki kažejo na to, da z našim otrokom nekaj ni v redu? A se nam ob nepravilnostih sploh vklopi alarm ali pa si je lažje zatiskati oči?

Srčno upam, da bo gospa dobila kazen, ki so jo zasluži. Po navadi ljudem ne želim slabega, a za to gospo si želim, da jo življenje kaznuje na najbolj krut način. Ker nekaj let kazni, ki jih bo odsedela (če jih bo v tej preljubi Sloveniji sploh odsedela), ni dovolj stroga kazen za njena dejanja.

Na srečo pa obstajajo tudi dobri vrtci. Vrtci, kjer so vzgojiteljice s srcem predane otrokom. In kjer je otrok najpomembnejši. 

Hvaležna sem, da imamo pri nas vrtec, ki na prvo mesto postavlja otroke.
Hvaležna sem, da imamo tako super vzgojiteljice, ki jim je dobrobit otrok najpomembnejša.
Hvaležna sem, da se Neja v vrtcu dobro počuti, da je vzgojiteljice vzljubila in da gre zjutraj z veseljem tja.
Hvaležna, da jo bo v njenih najbolj ranljivih letih po poti odraščanja spremljal ravno ta srčen vrtec.

Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.