Je spoštovanje izgubilo svojo veljavo? #vsizaspošpoštovanjeZadnje čase se veliko govori o (ne)spoštovanju in (ne)strpnosti na internetu. Youtuberka Barbi in blogerka Melita Ivana sta pred tedni začeli novo gibanje med influencerji, ki sta ga poimenovali Vsi za spoštovanje! Ker se mi zdi tematika sovražnega govora in nespoštovanja na internetu pomembna, saj se mi zdi, da potegne marsikaj za sabo, sem se odločila pristaviti še svojih par besed na to temo v morje preostalih prispevkov.

Zadnje čase imam občutek, da je šel sovražni govor na internetu čez vse meje, predvsem na kakih forumih in v raznoraznih Facebook skupinah, kjer je v ospredju blatenje, kritiziranje, grdo govorjenje, vse pod krinko "svobodnega govora" in "to je samo moje mnenje". Seveda, vsak lahko ima svoje mnenje, a to seveda ne pomeni, da ga lahko izraža na škodo sočloveka in nanj zliva vso gnojnico svojih frustracij, ker s svojim življenjem ni zadovoljen. To se ne dela, to ni dober vzgled in pika! Ravno zato sem se v zadnjih nekaj mesecih odstranila iz nekaterih Facebook skupin, ki so čisto izgubile svoj prvotni namen in res se mi ni dalo več izgubljati časa z branjem sovražnih komentarjev.

Najbolj skrb zbujajoče pa je dejstvo, da take komentarje pišejo v veliki meri ljudje, ki so starši ali starši starši nekomu, kot taki pa vzgled otrokom in mladim ljudem, ki še iščejo svoje mesto pod soncem. In skupine, v katerih kraljujejo mame, niso prav nič boljše. 

Odkar sem mama, sem se priključila več skupinam, povezanih z dojenčki in materinstvom. Rada prebiram vprašanja in nasvete, ker pogosto najdem kak nasvet, ki mi pride prav. A včasih si mislim, da bi bilo boljše, da bi komentarje pod kakšno bolj kočljivo temo preskočila. Trdno sem prepričana, da so skupine namenjene temu, da se mamice med seboj podpiramo in si pomagamo. Toda tega velikokrat ni. Dejstvo je, da se vse ne bomo nikoli strinjale ena z drugo, ker smo različne in imamo različna mnenja, toda to ne pomeni, da se lahko kar napadamo in žalimo, ko se s čim ne strinjamo. 

Premalo se spoštujemo. Premalo se podpiramo. In premalo se zavedamo, da smo vse na istem. Vse smo mamice, ki si za svojega otroka želimo najboljše. In ob tem delamo napake, kajti motiti se je človeško. Nobena ni popolna in nobena ne dela vse prav, zato ni potreb po napadih, žalitvah ali vsiljevanju svojega mnenja.

Preden vsaka od nas spiše komentar, ki ugleda luč sveta na spletu, kjer ga lahko vidi marsikdo, naj najprej pomisli, kakšen vzgled daje s tem svojim otrokom. Kaj z njim uči svoje otroke? Učiti otroke pomagati drugim, hkrati pa na spletu žaliti metode in vzgojo nekoga drugega je čisto sprenevedanje. Otroci posnemajo naša dejanja že zelo zgodaj in njihova ravnanja do drugih so posledica tega, kar so posrkali vase med odraščanjem.

Trditve, da so otroci vedno bili nesramni, da je to del odraščanje, da so se vedno obkladali z žaljivkami, so zgolj slaba tolažba in zatiskanje oči, saj otrokom to ni prirojeno, pač pa se tega naučijo iz okolice.

Če želimo imeti prijazne otroke, ki znajo spoštovati sovrstnike, odrasle in predvsem starejše ljudi, jih moramo tega naučiti. Z vzgledom. Če znamo mi spoštovati sočloveka, če bomo do njega prijazni, če si bomo med sabo pomagali, se bodo tega naučili tudi naši otroci in bodo to prenašali naprej - že v vrtcu, pozneje v šoli in na koncu v življenju kot odrasle osebe.

Vsi imamo svoje težave. Vsi se kdaj znajdemo v situaciji, iz katere se nam zdi, da se bomo le stežka izkopali. Vsi smo kdaj nesrečni. Toda to nam ne daje razloga, da smo lahko sovražni do sočloveka. To nam ne daje razloga, da se na spletu skrivamo pod anonimnimi vzdevki in nekomu zavidamo njegov uspeh ter ga obkladamo z vsemi možnimi žaljivkami. Kdo pa pravi, da bi nam ravno ta isti uspeh prinesel srečo? Morda pa smo drugačni in nas bo osrečilo kaj drugega. Pot do tega pa lahko najdemo le tako, da se osredotočimo na tisto, kar nas veseli in ne na tisto, kar v nas zbuja negativna čustva.

Spoštujmo se. Podpirajmo se. Tako v resničnem življenju kot tudi na spletu.

Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.