Z majhnim dojenčkom se ne hodi naokrogZadnje čase vsepovsod poslušam, da se z novorojenčki in majhnimi dojenčki ne hodi naokrog, da družina potrebuje čas zase, da se je boljše zadrževati doma in v bližnji okolici. Vsakič, ko se z Anejem prikažemo kje, nas sprašujejo, kaj pa vi tukaj, a vi s tako majhnim otrokom že hodite okoli? 

Ko sem bila prvič mama, sem bila še precej prestrašena, z Nejo si marsikam nisem upala in tako sem se več ali manj gibala  v okolici doma. Z njo sem precej hodila na sprehode, enkrat na teden smo šli na obisk k Erikovim staršem, da pa bi z njo hodila po trgovinah, se odpravila kam na izlet ali kak dogodek, pa bog ne daj. Pa je bila rojena sredi avgusta. Če sva morala po nakupih, sva jo pustila pri moji mami in skušala nakup opraviti čim prej, da ni bila predolgo brez mene. Dogodkov, če že niso bili ravno rojstni dnevi najbližjih družinskih članov, sva se izogibala. Danes se zdim sama sebi smešna. Če bi rodila otroka v zimskem času, bi seveda pazila in z njim ne bi hodila preveč naokrog, saj je to res najbolj občutljiv čas za bolezni, a pri dojenčku, rojenem avgusta (tisto leto je bilo kar toplo do novembra) se mi zdi, da sem precej komplicirala. Z Nejo smo se prvič odpravila na kratek izlet, ko je bila stara tri mesece. 

Ko postaneš mama drugič, pa precej manj kompliciraš, hkrati pa se pač prilagajaš tudi starejšemu otroku, ki ga ne moreš prikleniti na dom in bližnjo okolico. Verjetno k temu pripomore tudi dejstvo, da je Anej rojen na začetku maja in je toplo, dogaja pa se ogromno. Z Anejem smo se prvič odpravili skupaj od doma, ko  je bil star en teden. Z Erikom sva hodila na upravo urejat očetovstvo, ki ga med nosečnostjo nisva uspela urediti, saj sva se po pol ure naveličala čakati na svetovalko, ki izdaja dokumente, ker je imela pri sebi stranko, ki je v nedogled razlagala o svojih problemih (tanke stene, glasen človek, pa se vse sliši) in nikakor se ni zdelo, da misli kmalu zaključiti. 

Sedaj je Anej star dva in pol meseca in v tem času smo bili že marsikje. Skupaj smo se odpravili na piknik podjetja, pri katerem je zaposlen Erik, bili smo na vrtčevskem zaključku Nejine skupine, uživali smo na izletu v Boračevi v živalskem vrtu Sikaluzoo, potepali smo se po Rakičanu, kjer smo opazovali konje in se igrali na igralih, bili smo že na nekaj praznovanjih rojstnih dni ... V glavnem, ni nam dolgčas. Anej je bil že nekajkrat tudi v trgovini in nimam slabe vesti, da sem ga peljala v trgovski center. Anejevo pediatrinjo sem vprašala, če se lahko gremo kopat v terme in tudi za to sem dobila zeleno luč.

Če pomislim na komentarje nekaterih, ki trdijo, da so prvi meseci namenjeni družini in se z majhnim dojenčkom ne hodi naokrog, verjetno izpadem kot slaba mama, a za to mi ni mar. Če bi se zapirala v hišo in nikamor ne bi šla, tako kot pri Neji, bi se mi verjetno zmešalo, Neja pa tudi ne bi imela veliko od poletja. Anej je miren in potrpežljiv dojenček, naša potepanja pa ga prav nič ne motijo, saj v vožnji z avtom in v vozičku zelo uživa.


Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.