Moj otrok je med počitnicami v vrtcuV zadnjih dneh sem zasledila več debat na temo otrok v vrtcu med počitnicami. Nekatere mame so svoje otroke za dva meseca vzele iz vrtca, nekatere pa ne. Mnenja na to temo so različna, a najpogosteje se mame, ki so doma, otroke pa imajo v vrtcu, na veliko obsoja. Kako si drznejo, da so slabe mame, da so same hotele otroke in kako ne zmorejo, da jim je mar samo zase in kofetkanje, za otroke pa ne, da ne obvladajo svojih otrok in še in še. Sama ne sodim rada, ker nisem v čevljih druge osebe in ne poznam njenih razlogov, a zdi se mi, da je premalo takih oseb in da je obsojanje drugih mam na družbenih omrežjih marsikateri hobi številka ena. 

Ko sem prejela list papirja, na katerem sem morala označiti, kdaj bo moj otrok med počitnicami v vrtcu in kdaj doma, nisem dosti razmišljala. Vedela sem, da dva meseca zagotovo ne bo doma, ker bi bila to zanjo predolga odsotnost iz vrtca, septembra pa si ob menjavi skupine in vzgojiteljic res ne želim prevelike drame. Na koncu sva se z Erikom sicer odločila, da bo avgusta doma - če bo slučajno uspel dobiti dopust in bomo lahko kam šli.

Trenutno sem na porodniški in doma z dojenčkom, a moj starejši otrok je vseeno v vrtcu. Tudi med počitnicami. Ko sem jo septembra vpisala v vrtec, sem dolgo razmišljala, če bi jo sploh dala v vrtec ali bi jo pustila doma in na koncu so prevladali razlogi za. In ni mi žal. Vidim, da Neja v vrtcu uživa, rada ima svoje vrtčevske prijatelje in tudi vzgojiteljice. 

Odkar se nam je maja pridružil Anej, so dopoldnevi samo najini. Dopoldnevi so tisti čas, ko se lahko posvetim samo njemu, ga v miru dojim, cartam, se pogovarjam z njim. Ko se vrne Neja iz vrtca, nastane kaos. Vsepovsod nas je polno, malo smo tu, malo tam in Aneju se ne morem posvečati, kot bi si želela in bi si zaslužil. Tudi Neja me je imela kot dojenčica samo zase in le zakaj bi moralo biti za Aneja drugače? Neja je bratca lepo sprejela, a je izjemno ljubosumna, ko ga dojim. In ko enkrat začne s svojimi izpadi, se ne zaključijo. Takrat trmari, nagaja in niti to, da se medtem, ko Anej spi, v popolnosti posvetim njej, da sva takrat veliko sami, ne pomaga.

Eden izmed razlogov, zakaj Neja že julija nima počitnic, ampak je v vrtcu, je tudi mamina operacija maternice in jajčnikov. Ne samo zanjo, tudi za preostale družinske člane je bilo obdobje njene operacije in okrevanja težko in takrat sem bila nekaj časa strašno psihično izmučena, saj sem krmarila med dvema otrokoma, ki sta me potrebovala, med potrebami svojega partnerja in željami ostalih družinskih članov, ki so me s svojimi nepotrebnimi komentarji in nesposobnostjo razumevanja, da želim preživeti čas tudi s svojima otrokoma, čisto prevečkrat spravili ob živce. A to je zgodba že za kakšno drugo objavo.

Draga popolna mama na Facebooku, ki se ti zdi, da vse zmoreš. Ne obsojaj me, če me ne poznaš. Nismo vse popolne in ne zmoremo vsega. Pišemo različne zgodbe, imamo različna mnenja in sprejemamo različne odločitve. Moja je pač taka, da je moje dete med počitnicami v vrtcu in zdi se mi, da ji kljub temu nič ne manjka, da doživlja brezskrbno otroštvo in da je srečna. Ko se vrne iz vrtca, pa z njo do spanja preživim kakovosten čas.


Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.