Moj izgled ni tvoj problem!


Odkar sem prišla iz porodnišnice, ves čas poslušam opazke o svojem telesu. Da sem debela, da imam veliko rit, da imam še vedno trebušček ... In to poslušam vsak dan. Če bi bilo po moje, bi morali uvesti zakon, ki prepoveduje komentiranje ženskega telesa nekaj mesecev po porodu. Kajti ljudje ne poznajo nobene olike več. Pravzaprav so zelo nesramni in prav nič uvidevni. Pričakovati, da bo v nekaj tednih telo, ki je povilo novo življenje, izgledalo kot telo z naslovnice (ki je, by the way, vedno preveč sfotošopirano) je pač utopija.

Moje telo je devet mesecev šlo skozi procese in spremembe, ki so vplivali nanj in zaradi katerih potrebuje čas, da pride k sebi. Devet mesecev je potrebovalo, da je donosilo mali čudež in nekaj napornih (peklenskih) ur, da ga je spravilo na svet. Seveda so se med nosečnostjo kopičili kilogrami, se nabirali na najmanj primernih mestih, a po porodu le-ti žal ne izginejo čez noč.

Ko sem zanosila, sem imela 90 kg. Prvih nekaj mesecev sem zaradi slabosti hujšala, a na koncu sem šla rodit s 95 kg. Danes, etri mesece po porodu, jih imam 10 manj. Moje telo zaradi trebuha in odvečne maščobe, ki se je med nosečnostjo veselo lepila na rit in stegna, zgleda večje kot pred nosečnostjo, pa nič zato. Doma ima dva sončka, ki potrebujeta vso mojo pozornost in to, kako izgledam, je zadnja stvar, ki mi trenutno roji po glavi. Pa preden me kdo, sploh kakšen osebek moškega spola, ki tako rad komentira ženske kilograme, obtoži, da sem se zanemarila in da so negodovanja o zgledu telesa po porodu le slaba tolažba za nas ta močnejše (ker nekatere pač izgledajo, kot da so pa pravkar stopile iz modne piste), naj povem, da se še vedno rada uredim, a trenutno to ni moja prioriteta, sploh pa ne kakšno hujšanje. Pa tudi dvomim, da bi imela ob lačnem dojenčku, ki se stalno doji in vedno aktivni dvoletnici čas in voljo za to.

Prav neumno se mi zdi, da bi morala mlada mamica, ki se bori z drugimi težavami, ki zvečer hodi spat vsa izčrpana, ker ponoči ne spi in so dnevi naporni, razmišljati o tem, da bo s svojim videzom zadovoljila druge ljudi. Ljudje se čisto preveč vtikajo v življenja drugih in premalo brigajo zase. Če bi se več ukvarjali sami s sabo, "napak" na drugih niti opazili ne bi.

Trenutno se ne glede na odvečne kilograme, celulit, strije in trebušček kljub utrujenosti počutim odlično v svoji koži. In predvsem srečno. Čeprav mi Neja kdaj s svojim trmarjenjem požre kakšen živček preveč, čeprav mi manjka kakšna ura spanja in čeprav sem včasih zelo pod stresom, je zadnje čase tistih trenutkov, ki jih preživljam z mojimi tremi, veliko in to me osrečuje. Kajti tisto, kar je zame zares pomembno, je notranja sreča, ne zunanji videz.

2 komentarja

  1. Omg pa da si ljudje sploh drznejo komentirati?! Kot si rekla, važno je, da se ti počutiš dobro in da si srečna! xx

    OdgovoriIzbriši
  2. Super si in drži se.. Važno, da si sama zadovoljna!

    OdgovoriIzbriši

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.