7 nasvetov, kako prihraniti pri nakupih za novorojenčka



Ko izveš, da si noseča, te takoj začnejo prevevati čudoviti občutki in kmalu začneš v trgovinah zahajati na otroški oddelek in si ogledovati oblačila in izdelke za dojenčke. Včasih so te stvari tako zelo prisrčne, da te takoj zamika, da bi jih nakupila cel kup. Če si noseča prvič, se srečuješ s težavo, da sploh ne veš, kaj vse potrebuješ in kaj ti bo prišlo prav. In tako začneš na internetu preverjati sezname, nakupovati stvari za dojenčka v naprej in po porodu ugotoviš, da ogromno stvari sploh ne potrebuješ. Danes bom na podlagi svojih izkušenj podala nekaj nasvetov, za katere si želim, da bi jih povedal kdo meni, ko sem bila noseča prvič in bi mi tako marsikaj olajšal. 

1. Ne zapravljaj brezglavo že pred porodom
Čeprav te mika, da bi kupila tisti luštkan komplet, ki si ga zagledala v trgovini, na začetku dojenček ne potrebuje veliko oblačil v majhnih številkah. Sicer so dojenčki različni in različno rastejo, a veliko jih številke 50 sploh ne nosi, številko 56 pa hitro prerastejo. Moja punca je bila majhna, ko sem jo porodila, imela je le 50 cm, a številko oblačil 50 je prerasla v enem tednu, 56 pa v v enem mesecu. Prav tako svetujem, da pred porodom ne zapravljaš brezglavo za igrače in podobne izdelke, saj jih na začetku novorojenčki ne potrebujejo. 

2. Nakupi le nujno potrebne stvari
Na začetku bosta s partnerjem za dojenčka potrebovala le nekaj osnovnih stvari, vse ostalo lahko nabavita po porodu. Izdelki, ki jih je dobro imeti še pred porodom, so:
- posteljica (in vzmetnica, razen če najdeta zelo dobro ohranjeno rabljeno. Midva sva imela na začetku rabljeno, a se je žal izkazalo, da gre že za zelo obrabljeno vzmetnico in sva Neji kupila novo - seveda s kuponom, s katerim sva prihranila 50 %);
- odejica;
- lupinica;
- banjica;
- brisača;
- nekaj oblačil v številkah 56 in 62 (odvisno od letnega časa);
- tetra plenice (za začetek bo dovolj 15, potem pa se prilagajata glede na potrebe otroka. Naša punca je zelo polivala in kljub temu da sem pozneje dokupila tetra plenice in smo jih imeli 40, sem jih morala prati vsak dan, da mi jih ni zmanjkalo);
- voziček

3. Sposodi si ali kupi rabljene stvari
Dojenčku ni mar, če ima oblečena oblačila, ki so jih pred njih nosili že drugi dojenčki, ali če se vozi v rabljenem vozičku. Oblačila in ostale stvari niso najbolj poceni, če jih kupuješ na novo. Če poznaš koga, ki ti lahko osnovne stvari posodi ali jih od njega odkupiš, izkoristi priložnost. Prav tako si lahko izposodiš tudi nenujne stvari, kot so ležalnik, nosilka ipd. in jih pred nakupom preizkusiš, saj so dojenčki različni in nekateri jih ne marajo. Brez zveze je v naprej kupovati stvari, za katere se ti morda zdi, da bi jih rada uporabljala, na koncu pa jih tvoj otrok ne bo maral. 

4. Sorodnikom namigni, kaj potrebujete
Po rojstvu otroka boš prejela kar nekaj daril od sorodnikov. Morda ne bi bilo slabo, če vsaj tistim najbližjim namigneš, kaj potrebuješ. Tako boš prejela uporabno darilo (npr. banjico, posteljnino, odejico, plenice, brisače ...), tebi pa ne bo treba razmišljati o tem, da moraš samo še po ta izdelek v trgovino. Zagotovo pa boš med darili prejela tudi kakšne igrače in veliko plenic, zato si jih na začetku ne kupuj preveč na zalogo. 

5. Za nego kupi le najnujnejše
Izdelki za nego novorojenčka so še ena izmed stvari, kjer mame rade brezglavo zapravljajo(mo). Za začetek je najboljše kupiti le nekaj osnovnih stvari, marsikaj (kot so npr. palčke za ušesa, vatke) pa starši itak uporabljamo. Mi smo na začetku uporabljali le trdo milo in mandljevo olje, za čiščenje popka pa palčke za ušesa in fiziološko raztopino. V porodnišnici sem prejela nekaj izdelkov za nego, ki so mi na začetku prišli prav (npr. Sudocrem za mazanje ritke in vatke za umivanje), pozneje pa sem Sudocrem (ki se je za našo Nejo izkazal super) kupovala v lekarni, vate pa z DM-ovimi kuponi za popust. Prav tako sem pred porodom kupila le en manjši paket plenic, saj se po porodu od sorodnikom in prijateljev prejela ogromno paketov in če bi sama nabavila več paketov že prej, jih sploh ne bi porabili. 

6. Včlani se v baby klube
Naj se sliši še tako klišejsko, splača se včlaniti v baby klube, saj raznorazne trgovine ponujajo super popuste na izdelke za novorojenčke in dojenčke. Sama sem bila najbolj navdušena nad DM-ovim klubom Babybonus, saj ponujajo knjižice bonov za nosečnice, novorojenčke in dojenčke, s katerimi lahko prihranimo tudi 50 % na nakup plenic, vatk za umivanje, čistilnih robčkov, fiziološke raztopine in ostalih negovalnih pripomočkov. 

7. Po porodu se prilagajaj svojemu dojenčku
Kot sem že zgoraj zapisala, dojenčki so različni in po porodu vsaka mamica vidi, kaj ustreza njenemu dojenčku. Morda se pa ravno tvoj ne bo hotel voziti v vozičku in se bo raje nosil v nosilki. Po porodu se vsekakor prilagajaj svojemu dojenčku in dokupi stvari glede na to, kar tvojemu dojenčku ustreza. 

2 komentarja

 1. Vse iz tvojega seznama imam. Samo še flaško bom dodala za vsak slučaj, če me mini ne prehiti prej. Jaz sem se tudi res samo za osnovne stvari odločla, potem pa bom sproti dopolnjevala glede na potrebe. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Midva sva tudi kupila flasko Neji, pa je nikoli nismo uporabili, ker je bila mala pravi zizoholik. Dude pa nikoli ni marala. Ampak kot pravim, ful je odvisno od dojenčka. 😊
   Sva pa dobila sterilizator stekleničk, ki sva ga po hitrem postopku vrnila nazaj prvotnim lastnikom, saj nama ni prišel prav, pa termometer za merjenje temperature vode, ki ga nisva niti odprla, saj sva dobila za darilo banjico, ki je temperaturo sama merila, poleg tega pa sva se hitro naučila spoznati pravo temperaturo vode na roko. 😃 Tako da zame res najboljši nasvet, da samo osnovne stvari nabavis pred porodom, vse ostalo pa potem po potrebi. 😃

   Izbriši

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.