Nosečnost - blaženo stanje?


Moja druga nosečnost je šele pred kratkim prestopila magični teden, ki ponazarja polovico blaženega stanja, meni pa se včasih zdi, kot da sem noseča že celo večnost. Čeprav skušam v tej nosečnosti čim bolj uživati, saj je morda moja zadnja, pa jo prenašam veliko težje kot prvo nosečnost. Enkrat mi je nekdo rekel, da je v drugo lažje, ker že veš, kako poteka, ampak ta nekdo očitno ni izkusil težav in tegob, ki jih zna nosečnost prinesti s sabo. 

Blaženo stanje? Ja, moja prva nosečnost je bila točno to. Blaženo stanje. Ta druga je vse prej kot to. Čeprav sem bila v prvo noseča poleti in je bila vročina neznosna, mi je bilo vse lažje, saj nisem imela nobenih težav, ki me pestijo tokrat. Začetne jutranje slabosti prve nosečnosti so bile pravljica proti slabostim in težavam, ki sem jih čutila prvih nekaj tednov te nosečnosti. Bruhanje, glavoboli in slabosti so mi vzeli toliko energije, da sem včasih komaj poskrbela za Nejo. Kot da to ne bi bilo dovolj, se je pojavila druga težava, ki je v prvi nosečnosti nisem poznala - uhajanje urina. Ko sem se že veselila, da mi ne bo treba nositi vložkov, je postala situacija taka, da brez njih nisem več mogla. In seveda, ko sem že mislila, da se je situacija uredila in sem vložke dala na stran, je spet prišel dan, ko sem se morala trikrat preobleči in potegniti škatlico neljubih pripomočkov spet na plan.

Nosečniški hormoni pri meni delujejo na polno. Ne samo na čustvenem področju, pač pa so se spravili tudi na mojo kožo. V kombinaciji z mrzlim zrakom in zrakom v hiši zaradi kurjave so si na moji koži ustvarili celo zabavo. Na spodnjem delu lic so se pojavile akne, na ličnicah, pri nosu in na čelu pa suhi lišaji, ki se jih nikakor ne morem rešiti. Priznam, da pri negi nisem tako pridna kot včasih, saj občasno pridejo dnevi, ko zvečer od utrujenosti kar padem v posteljo, a kljub vsemu se trudim kožo vlažiti, da me ne bi zategovala. Pri Neji takih težav nisem imela, saj sem imela prekrasno kožo. 

Zaradi stalnega dvigovanja in nošenja Neje, ki je že kar precej težka, so bolečine v križu in krči v spodnjem delu trebuha stalnica in prav bojim se, kako bo v naslednjih štirih mesecih. Sicer Neja veliko prehodi sama, a nositi jo je treba po stopnicah, dvigovati na kolo ali v avto, v sedež za hranjenje, na posteljo in to so take situacije, ki se jim ne da izogniti. Če pomislim, kaj vse sem počela v prvi nosečnosti in koliko težkih stvari sem prenosila, tudi v zadnjem mesecu, so bile takšne težave res izjema. 

Nisem pričakovala, da bo ta nosečnost podobna prvi, saj se zavedam, da razlike obstajajo, a vsekakor sem mislila, da bo manj naporna, kot je. Hkrati pa trkam po lesu, saj so te težave nekako normalne za nosečnost in se veselim, da me ni doletelo kaj hujšega. 

Za razliko od prve nosečnosti v tej veliko več fotografiram trebušček. Njegovo rast spremljam že od osmega tedna in z Erikom vsak teden narediva nekaj zanimivih fotografij. December sva izkoristila na polno, opravila pa sem tudi profesionalno fotkanje pri Tjaši, ki je zame naredila nekaj čudovitih fotografij. Sicer je tisti vikend šlo vse narobe, saj je bila ravno takrat Neja bolna, jaz pa sem zgolj na hitro navlekla nekaj nase in opravila fotkanje, da bi se lahko čim prej vrnila k njej, a fotke, ki so nastale, so vseeno prekrasne in bodo lep spomin na drugo nosečnost. 


2 komentarja

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.