Neumna fraza in postavljanje mej


Nimam se za mamo, ki bi komplicirala, a na frazo: "Saj smo mi takrat tudi, pa nam nič ni." sem izjemno alergična. Zadnje čase se mi zdi, da jo vsi na veliko izgovarjajo, tako na internetu kot v domači okolici. Včasih se vprašam, če ljudje sploh pomislijo, kako se je vse v zadnjih 30, 40 in več letih spremenilo. Okolje je bolj onesnaženo, zrak manj čist, sonce bolj škodljivo, hrana predelana in bolj škropljena, meso nafilano z antibiotiki ... Nismo imeli vsega, a zagotovo smo odraščali v boljših razmerah, kar se prehrane in okolja tiče, kot naši otroci.

Ta vikend se mi je dvakrat zgodilo, da so mojemu dojenčku ponujali alkohol s stavkom: "Naj ga poskusi, da bomo videli, kako se bo držala." in se zraven smejali. Obakrat sem se zelo razjezila in potem poslušala: "Saj so tebi tudi dajali alhohol za preizkusiti, pa ti danes nič ni." Da ne rečem, da je ta stavek prišel od mojega brata, ki še sploh nima otrok. Pri marsičem družinskim članom zamižim na eno oko, kar se tiče Neje,  alkohol je ena izmed stvari, ki jih mojemu otroku ne mislim dovoliti do primerne starosti. Niti oblizovanje roba kozarca ali steklenice piva se mi ne zdi primerno. Vsi vemo, kako alkohol deluje na odrasle ljudi, kaj šele na dojenčka, ki je manjši, ima manj kilogramov in je še v razvoju.

Če je tebi smešno, ko mojemu dojenčku daješ alhokol za preizkusiti, da bi videl, kako se bo držala in se zraven režiš, MENI NI.

Če je tebi v redu, da mojega dojenčka filaš s presladko torto ali sladoledom, ker ji je všeč in prosi še, MENI NI.

Če je tebi ok, da daješ dojenčku že pri petih mesecih v prehrano vegeto, MENI NI.

Meje morajo biti in starši smo tisti, ki jih postavljamo, vsi ostali pa so tisti, ki jih morajo upoštevati. Če starši kateri stvari rečemo ne, potem tisto velja, saj se vedno odločamo na podlagi tega, kar bo za našega otroka najboljše. 

Če starši ne dovolijo, da bi dojenček polizal stekleničko alkohola, se to NE dela.

Če starši do enega leta ne dovolijo sladkarij, jih ti dojenčku NE ponujaš. 

Če starši dojenčku ne dajejo soljene hrane, mu je tudi ti NE daš.

Če starši povedo, da je otrok alergičen na določeno hrano, se ne delaš pametnega, kako zelo ga zavijajo v vato, ampak otroka s tisto hrano preprosto NE hraniš. 

Moj otrok, moja pravila. Tako kot so različni dojenčki, smo različni tudi starši in naši vzgojni ukrepi. Za vsakega otroka se starši sami odločijo, kaj mu dovolijo in česa ne. Če nekatere mamice dajejo otroku že pred enim letom čokolado, je to njihova stvar. Če so se nekatere odločile, da otrok čim dlje ne bo dobil sladkarij, je to njihova stvar. Jaz nisem nihče, da bi sodila njihove odločitve, sprejemam pa odločitve za svojega otroka in od svojih najbližjih sorodnikov pričakujem, da moje odločitve spoštujejo in jim ne oporekajo. Navsezadnje sem jaz tista, ki največ časa preživi s svojim otrokom in ga najboljše pozna. Stavki: "Tudi mi smo včasih jedli to in to, pa nam ni nič." pa mojih odločitev, za katerimi stojim, ne bodo spremenili. 


Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.