Ko ti telefon da odpoved


Pravijo, da vsaka šola nekaj stane. Nekatere so prav drage. A ne glede na vse mene očitno še vedno ne izučijo. V nedeljo sem ostala brez telefona. Popoldan, ko smo se prav lepo potepali naokoli, se je odločil, da da odpoved. Sicer se ga je še dalo prižgati, a po nekaj sekundah je ugasnil. Skušala sem ga priklopiti na računalnik, da bi rešila videoposnetke, ki sem jih posnela v zadnjih dneh, in fotografije, a ga računalnik ni zaznal. V hipu mi je šinila v glavo misel, da so fotke in videi zadnjih dveh tednov izgubljeni. Pa mi niti ne bi bilo tako žal, če ne bi bila na večini fotografij in posnetkov Neja. Sicer mi je nekaj fotografij uspelo rešiti, a še vedno žalujem za vsemi, ki bodo izgubljene v večnosti.

Pred tem se mi je že dvakrat zgodilo, da se mi je pokvaril disk računalnika. Prvič sem seveda izgubila vse fotografije (večina je bila fotk za blog), na srečo pa sem imela dokumente za faks shranjene na USB ključu. Drugič sem že imela izkušnje, zato sem večino stvari rešila in shranila, preden bi prišlo do večjih izgub. A priznam, da tega, da bi se mi telefon pokvaril, nisem pričakovala (prej bi računala na računalnik), zato sem si fotke shranila na računalnik vedno, ko sem imela skoraj poln pomnilnik. 

Ker upam, da bom od te šole tokrat odnesla več, sem se odločila v tej objavi deliti nekaj nasvetov, ki se jih bom v prihodnje skušala čim bolj držati:

1. Fotografije prenesi s telefona in fotoaparata vsakih nekaj dni
Vsaj enkrat na teden si vzami čas in na računalnik prenesi vse fotografije, ki si jih posnela v preteklem tednu. Tako boš poskrbela, da bo večina fotografij shranjenih. 

2. Vedno naredi backup fotografij
Družinske ali katere izmed ostalih pomembnih fotografij si shrani tudi na drug nosilec, npr. na trdi disk, USB ključek ali v spletno galerijo. Ideja, da imaš fotografije poleg računalnika shranjene tudi na dveh drugih lokacij, ni slaba, saj elektronski aparati niso večni. 

3. Fotografije sproti razvijaj
Sčasoma se lahko nabere ogromno fotografij, zato jih daj vsake toliko časa razviti za album ali pa ustvari fotoknjigo, s katero boš fotografije hranila v fizični obliki. 

Sama se razvijanja fotografij se nisem lotevala, ker nameravam o Nejinem prvem letu starosti narediti fotoknjigo. A sedaj se mi ne zdi tako slaba ideja zbrati vse fotografije, jih dati razviti in nalepiti v album. Za vsak slučaj. :)Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.