Moj dojenček pa ne zaspi sam


Zadnje čase sem tečna in zadirčna. Ko me kdo vpraša, kako kaj ponoči spimo, bi se najraje zadrla nanj, ti slučajno izgledam zaspana, ko hodim po ulici in na veliko zeham! Pa se ne. Ker nočem biti nesramna. Mirno povem, da slabo spimo. Čedalje slabše. Glede spanja Neja nikakor ni po knjigi, saj obratno.

Različna obdobja spanja
Kot novorojenčica je Neja zelo rada spala, tudi ponoči. Že v prvih tednih je znala prespati po sedem ur v kosu. Ko je bila stara dva meseca, je vsako noč spala že devet ur brez zbujanja. Če sedaj, pri sedmih mesecih, prespi v kosu pet ur, to pomeni že veliko - kaj veliko, gromozansko - zmago. Ponoči se zbuja najmanj trikrat. Če ji želim ponuditi vodo ali čaj, se obrača stran: "Fuj, fej. Mami, zizooo bi!" Ne preostane mi drugega, kot da jo položim poleg sebe in podojim. Ker se dojiva leže, med dojenjem zaspim. Še prej kot ona. Sredi noči začutim, kako me nekaj udari po obrazu. Pogledam Nejo in se spomnim, da jo imam pri sebi. Položim jo v posteljico, a ne mine pol ure, ko se spet zbudi in zahteva dojko. Na koncu obupam in jo pustim celo noč pri sebi, da se lahko mala doji, kadar želi. Zjutraj cela omamljena in neprespana nimam pojma, če je še noč ali je že dan. Odprem oči, ko začutim, da me mali prstki božajo po obrazu. Gleda me cela nasmejana in vrešči zraven, jaz pa komaj gledam. Ampak tudi to so čari materinstva. 

Moj dojenček pa ne zaspi sam
Ko se končno sprijaznim z našim ritmom spanja, brskam po skupini, v katero so vključene mamice dojenčkov, ki so rojeni isti mesec kot Neja, in zasledim vprašanje, ali dojenčki mamic v tej skupini zaspijo sami. Spodaj sledi 30 odgovorov v smislu: "Da, dobi dudo in zaspi sam." "Da, podojim jo, položim v posteljico, dam ninico in zaspi sama." "Naša že od rojstva spi sama. Vklopim ji glasbeni vrtiljak in zaspi sama." In takoj se mi porodi vprašanje, ali sem res tako slaba mama, da ne znam svoje sedemmesečne dojenčice pripraviti do tega, da bi zaspala sama. Čez dan jo uspavam v vozičku, ker tako najhitreje zaspi, zvečer pa zaspi ali med dojenjem ali pa v naročju. Zvečer jo vedno uspavam jaz, ker pri atiju joče in sili k meni. Poslušam, naj je ne navajam spati v vozičku, ne na rokah, ne na dojki, toda kako naj jo drugače uspavam? Neja nima dude, saj je nikoli ni sprejela, sama pa pač ne zaspi. Sprijaznila sem se, da je moj dojenček pač tak, da potrebuje mojo bližino, da zaspi.

Večerna zabava
In potem pride včerajšnji dan. Zvečer je mala zaspala na dojki že ob osmih. Cela srečna sem si oddahnila, jo želela položiti v posteljico, ampak ona je takoj vedela, da se nekaj dogaja in je odprla oči. Potem pa so sledile tri ure nošenja, dojenja in tuljenja. Prav ste prebrale. Ne jokanja, ampak prav tuljenja. Ker je bila tako zelo zaspana, ampak ni mogla zaspati. Na koncu sem že jaz jokala z njo in jo stiskala k sebi. Malo pred enajsto se je le uspela pomiriti in je ob dojenju zaspala. 

Danes zjutraj pa cela neprespana in s komaj odprtimi očmi gledam to malo bitjece in si mislim, morda so noči res težke, toda vredno je. Morda Neja res ne zaspi sama, toda od sedemmesečnega dojenega dojenčka je pač težko pričakovati, da zaspi sam. Navsezadnje imamo tudi mi, odrasli, probleme s spanjem in včasih stežka zaspimo in se ponoči zbujamo.

Vsak dojenček je drugačen. Vsak dojenček je poseben. Drage mamice, tudi če naši dojenčki ne zaspijo sami, tudi, če se ponoči zbujajo na dve uri, ni s tem nič narobe. Naši dojenčki nas pač potrebujejo. Tukaj in sedaj, tudi ponoči. Enkrat bo že prišel čas, ko bodo zaspali sami in spali celo noč. Enkrat bo že prišel čas, ko se bomo tudi me v miru naspale in odpočile. Najpomembnejše je, da poslušamo svojega otroka in ravnamo v skladu s tem z njegovimi potrebami. 


Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.