Kako s fotografijami ovekovečiti otrokovo prvo leto?

Že v času nosečnosti sem pogosto brskala za idejami, kako bi s fotografskim objektivom ovekovečila Nejino prvo leto. Kljub temu da sem precej slab ljubiteljski fotograf, se mi zdi, da bodo fotografije res prekrasen spomin na njeno otroštvo, pa četudi ne bodo profesionalne. Bodo pa za domač album dovolj dobre. Verjamem, da ga bo čez nekaj let z veseljem odprla in pogledala fotografije. Dragi me pogosto krega, češ, zakaj jo že spet slikam, ampak lahko je njemu govoriti, ki ima dva albuma iz obdobja svojega najzgodnejšega otroštva. Sama nimam veliko fotografij iz časa, ko sem bila dojenček. Moje prve fotografije so nastale, ko sem bila pri prvem mesecu starosti pri krstu. Naslednje sledijo v albumu fotografije s krsta mojega brata, ko sem imela nekje leto in pol. Vmes pa nič. Tudi pozneje so moje fotografije iz otroštva bolj redke. Za razliko od mene bo imela moja punca res en kup fotografij, ki ji bodo ostale v spomin. 

Na Pinterestu sem našla izjemno veliko idej, kako ovekovečiti otrokovo prvo leto, od tedenskega fotografiranja, prej in potem fotografij do mesečnega fotografiranja. Nekaj od teh sem se lotila tudi sama in tako prišla do ideje, da bi lahko o tem spisala tudi objavo. 

1. Tedensko fotografiranje dojenčka
52 tednov, 52 fotografij. Zagotovo zelo naporen projekt, ampak po drugi strani tudi izjemno zanimiv. Prve tedne se dojenčki spreminjajo iz tedna v teden in zanimivo je opazovati te spremembe. Vsakotedenskega fotografiranja sem se lotila tudi jaz in ta teden sva z Nejo posneli že 13. fotografijo.

O tem, kako sem se sama lotila tega projekta in kaj sem se v treh mesecih naučila, bom kmalu spisala eno objavo, drugi del pa bo sledil, ko z Nejo zaključiva enoletno fotografiranje.


2. Mesečno fotografiranje dojenčka
Podoben projekt prejšnjemu, vendar lažje izvedljiv, je mesečno fotografiranje dojenčka. Tukaj obstaja res ogromno možnosti, na kakšen način posneti fotografijo. Fotografije so lahko posnete na kaki podlagi, ko dojenček leži, v košari, na stolu, fotkate lahko celega dojenčka ali samo obraz, uporabite lahko nalepke, Milestone kartice, številke naredite z raznoraznimi pripomočki (lego kocke, jesensko listje, cvetje ...). Pri mesečnem fotografiranju je res nešteto možnosti za prekrasne in zanimive fotografije.

Tudi mesečnega fotografiranja sva se lotili. S temi fotografijami bom popestrila Nejin Dojenčkov dnevnik (naročite ga lahko tukaj). Fotografiram jo v belem bodiju, na katerega prilepim nalepke iz trgovine Pick Art Design, in oranžnem neonskem tutuju, ki sem ga naročila v spletni trgovini Peekaboo.


3. Prej in potem fotografije
Izjemno zanimive in luštne so mi ideje za fotografije prej-potem. Prva fotografija je fotografija nosečniškega trebuha, ki je lahko posneta na več načinov, druga pa je fotografija v isti poziciji z dojenčkom. Tudi midva z dragim sva jih posnela nekaj. Eno sem že objavila na Instagramu. Hotela sva posneti tudi podobno fotografijo, kot je prva levo. Nosečniško fotografijo imava, z Nejo pa nama je ni uspelo posneti, ker dragi ni hotel, z izgovorom, kaj pa če se pokaka ravno, ko jo bom poljubljal na rit. Haha.


4. DIY oznanilo rojstva
Večina jih že itak da pofotkati oznanilo otrokovega rojstva profesionalnemu fotografu, naredite ga pa lahko tudi same doma. Meni osebno so spodnje fotografije dosti lepše kot pa tiste, ki imajo vse podatke zapisane na računalniku.


Če poznate še kako zanimivo idejo, na kakšen način skozi fotografijo spremljati dojenčkovo prvo leto, ste vabljene, da jo delite z nami. :)

Vir fotografij: Pinterest

2 komentarja

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.