Dojenčkov dnevnik: Nejin prvi tedenDatum rojstva: 19. 8. 2016
Porodna teža in velikost: 3070 g, 50 cm
Datum prihoda iz porodnišnice: 22. 8. 2016
Odpustna teža in velikost: 3070 g, 50 cm

Koliko sem stara: 1 teden

Koliko tehtam: 3300 g

Odhod iz porodnišnice: Iz porodnišnice sva bili odpuščeni v ponedeljek, 22. avgusta. Ati nama je prinesel oblačila, ki sem jih pripravila že nekaj tednov pred porodom. Še preden je ati prišel, sem jo podojila, potem pa se, ko se je ati cartal z Nejo, na hitro oblekla in nato pripravila na odhod domov še njo. Ker sem jo takrat preoblačila prvič, je trajalo nekaj časa, da sva se pripravili na odhod. V bolnici je med previjanjem ves čas jokala in tudi tokrat ni bilo drugače. Ko sem jo oblekla v oblačila, ki sem jih pripravila za njo, sem jo vzela v naročje in pomirila, ko pa sva jo z dragim položila v jajčko, se je jok spet začel. Ati jo je uspel med nošenjem iz porodnišnice pomiriti, vendar se je v avtu spet začela jokati. Na srečo je po nekaj minutah vožnje zaspala in je vožnja do doma minila mirno.

Prva skupna noč: Prvi dan in prvo noč smo bili še vsi malce zmedeni, navajali smo se še eden na drugega in Neja se je navajala na nov dom, zato sta dan in noč potekala bolj tako: spanje - jok - dojenje - spanje - jok - dojenje. Sem bila pa jaz neskončno srečna, da je bila po enem tednu bolnice končno doma.

Spanje: Prvi teden še nismo imeli neke rutine, tako da je zaspala ob različnih urah, se je pa zbudila nekje do 2-krat na noč, se podojila in zaspala nazaj. 

Dojenje: V bolnici sva imeli z dojenjem še malce krizo. Čeprav je Neja začela takoj sesati, se je meni začelo mleko delati šele tretji dan po porodu, tako da sem morala drugo noč (prve noči ni prespala pri meni) prositi za dodatek, saj je bila ves čas na dojki, pa se ni mogla najesti. Na srečo je bilo v nedeljo že boljše, ko pa smo prišli domov v ponedeljek, pa so bile moje dojke že polne mleka, tako da z dojenjem ni bilo več problema. Dojiva se na toliko časa, kot mala štručka zahteva. Včasih na dve do tri ure, včasih pa zna biti tudi do dve uri na dojki. Ker se zavedam, da se dojenčki ne dojijo zgolj zaradi hranjenja, ji sama ne glede na mnenja drugih dojke ne odrekam. 

Popek: Sponko so ji odrezali že v ponedeljek, tik pred odhodom iz bolnišnice, popek pa se je posušil do petka, ko ga je patronažna odrezala. Nekaj dni po tem je še imela rahel izcedek, ki sem ga očistila s toplo vodo. 

Obiski patronažne: Patronažna sestra nas je prvič obiskala naslednji dan po odhodu iz bolnišnice, potem pa vsak dan do ponedeljka (razen med vikendom). Prvi obisk je Neja prespala, tako da je bil obisk bolj namenjen meni, saj mi je patronažna podala ogromno koristnih informacij o dojenju, negi dojenčka ...  Naslednji dan je patronažna Nejo prvič skopala in mala se je celo kopanje drla kot zmešana. Nato jo je patronažna na vsakem naslednjem obisku skopala, razen na zadnjem, ko sem jo kopala jaz pod njenim nadzorom, vsak dan pa mi je podala tudi vrsto koristnih informacij, od dojenja leže, čiščenja popka, umivanja (priporočila mi je kopanje na dva ali tri dni in le enkrat na teden z milom), potovanja v jajčki do tega, kaj naj naredim, ko bo bolna. 

Obiski: Nejo so vsi najožji sorodniki (dedki, babice, strici, tete) spoznali že v bolnišnici, doma pa so nas prvi obiskali dedek, babica in teta po očetovi strani. 

Prvi sprehod: Na prvi sprehod smo se odpravili že kmalu po prihodu iz porodnišnice, ko je bila Neja stara pet dni. Patronažna nam je svetovala, da naj čim bolj izkoristimo te tople dni in preživimo nekaj časa na zraku. Na začetku je bila nekaj minut dokaj mirna, potem pa je preostanek sprehoda prejokala, tako da niti nismo šli daleč. 

2 komentarja

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.