Neprijetno presenečenje po izletu v LjubljanoVpsmo uživali v Ljubljani, naslednji teden pa smo kljub nekajdnevnemu Erikovemu dopustu in lepemu vremenu preživeli doma - že spet je bila na obisku bolezen. Letošnje leto je noro. Skoz nekaj muči ali enega ali drugega. 

Že v petek, ko smo bili v Ljubljani, sem pri Aneju na desnem kolenu opazila tri majhne mehurčke, a jim nisem posvečala preveč pozornosti, saj je imel na istem mestu pik komarja. V soboto zjutraj, ko smo vstali, pa sem opazila, da so se mehurčki na tem mestu povečali, razširili pa so se na večjo površino po kolenu. Mehurčki so se pojavili tudi na področju ritke. Ker ni imel vročine in je bil dobro razpoložen, zdelo se je tudi, da ga mehurčki  med plazenje po kolenih ne motijo, sem ga namazala s kremo Sudocrem in mu oblekla dolge hlače, saj se je tisti dan zaradi nevihte ohladilo. Predvidevala sem, da je mogoče staknil kaj prejšnji dan med plazenjem in da bo izginilo. 

V nedeljo pa šok. Mehurčki so bili še večji kot dan poprej, razširili so se mu tudi na drugo koleno in po rokah. Področje ritke je bilo še bolj pikasto in mehurčki številčnejši kot prej, a ker ni imel vročine, sva se odločila, da ne gremo k dežurnemu, ampak bom naslednji dan raje poklicala njegovo pediatrinjo. Anej se je tudi precej slinil, na spodnji ustnici pa sta se mu pojavili dve afti. 

Zjutraj sem klicala v zdravstveni dom in sestri orisala celotno situacijo, ko pa mi je povedala, za kaj se verjetno gre, pa šok. Na to bolezen v nobenem primeru nismo pomislili, niti nikoli ne bi pričakovala, da bi jo Anej dobil, ker jo po navadi dobijo starejši otroci, ki že hodijo v vrtec, poleg tega pa ni imel tipičnih znakov, ki so značilne za to bolezen. 

Anej je dobil bolezen rok, nog in ust. Sestra mi je svetovala, naj ne hodimo v ambulanto, ker mu žal ne morejo ničesar predpisati, ampak naj pošljemo fotografije, da se prepričajo, če gre res za to bolezen. Zdravnica je diagnozo potrdila in sestra nam je svetovala, naj ga večkrat na dan umivamo, da mu umilimo srbečico, naj se izogibamo direktnemu soncu in v primeru visoke vročine jo lahko zbijamo s Paraceptamolom. 

Bolezen mu je očitno prenesla Neja ali pa jo je dobil v vrtcu, saj sva tisti teden vsak dan hodila po Nejo, v četrtek pa smo imeli v vrtcu zaključek. Sestra mi je povedala, da je ravno v tistem času razsajala ta bolezen in je ogromno otrok bolnih, dobila pa sem tudi informacije, da jo je imelo kar nekaj otrok iz našega vrtca. 

Čeprav bi sodeč po mehurčkih in pikasti riti sodil, da je Aneja zadela huda različica bolezni, pa na srečo vročine ni imel in ves čas trajanja bolezni je bil dokaj dobro razpoložen. Pikice, ki naj bi se v tej bolezni pojavile po stopalih, so se pojavile četrti dan bolezni in na nogah mu še sedaj, po štirih tednih, niso v celoti izginile. 

Otrok je kužen, dokler se na mehurčkih ne začnejo delati kraste. Prve so se pri Aneju pojavile v torek, potem pa so se do konca tedna vsi mehurčki spremenili v kraste, rdeče pikice na ritki pa so skorajda izginile.

Priznam, da sem imela v naslednjih dneh slabo vest, ker smo v petek in soboto hodili naokrog z bolnim otrokom, a razen teh nekaj mehurčkov Anej ni kazal nobenih znakov, da bi bil bolan ali bi se slabo počutil, v petek pa še sploh nisem imela pojma, da ima to bolezen. 

Prav tako sem se bala, da bi zbolela tudi Neja, saj sta pogosto pila iz istega kozarca ali jedla z isto žlico (Neja ga občasno rada hrani ali pa prosi kak grižljaj z njegovega krožnika), a na srečo je šla bolezen mimo nje. 

Trajalo je kar dva tedna, da so Aneju kraste izginile, čeprav ima po nogah še vedno rdeče pikice, povsod, kjer je imel kraste, pa so ostali tudi fleki. A na srečo ga ta bolezen ni zadela v najhujši obliki, izognili smo se vročini in slabemu počutju, ker pa se je v tistem času tudi malce ohladilo zaradi neviht, sem mu oblačila dolge hlače, da se je lažje plazil in ga mehurčki ter kraste niso motili. 

Kaj pa sploh je bolezen rok, nog in ust?
Bolezen rok, nog in ust je virusna bolezen, ki jo povzročajo enterovirusi. Za njo lahko zbolijo tudi odrasli. Obdobje od okužbe do pojava bolezni po navadi traja od štiri do šest dni. Znaki in simptomi so vročina, bolečine v žrelu in kožni izpuščaj, ki se pojavlja na področju dlani, stopal in zadnjice. Vročina traja od štiri do pet dni, izpuščaji in razjede pa spontano izginejo v nekje tednu dni. Okužba se širi preko sline, nosnih izločkov, blata in preko okuženih predmetov in površin.

Kakšna so priporočila ob nastopu bolezni?
Ko se pojavi bolezen rok, nog in ust, je priporočljiva čim pogostejše pranje rok z vodo in milom (še posebej po obisku stranišča, previjanju, brisanju nosu ...), izogibanje osebnim predmetom, pogosto prezračevanje, dezinfekcija okuženih predmetov. Otroci, ki imajo to bolezen, morajo ostati doma, starši pa morajo o bolezni obvestiti vrtec (če ga slučajno otrok obiskuje), da znajo tam vpeljati ustrezne ukrepe.

(Povzeto po Nijz)Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.