Blog o materinstvu, lepoti in vsakdanjih stvareh

torek, 09. oktober 2018

Slavje doma ali v gostilni?



Vedno, ko praznujemo kak rojstni dan, proščenje ali kaj drugega, se odločimo za praznovanje doma. Doma imamo dovolj velik prostor, ki je pod streho, da vanj spravimo vse povabljene. Za Nejin krst sva kosilo rezervirala v gostilni, kjer je za postrežbo skrbela natakarica, kosilo za Anejev krst pa smo pripravili doma, kjer je bilo vse, od priprave prostora do kuhanja in postrežbe hrane, na nas. Sicer bi lahko naročila catering, a sva se odločila za žar varianto z juho in govedino. Nekako sva računala, da bi s to varianto prišla ceneje skozi, a sedaj, če potegnem črto pod stroški, vidim, da sta naju oba krsta stala približno enako. Zato sem se odločila, da spišem eno objavo o prednostih in slabostih praznovanja doma in v gostilni. 

SLAVJE V GOSTILNI
Prednosti:
- nimaš težav s pripravo prostora in organizacijo kosila, saj za to poskrbijo v gostilni - pred dogodkom le obiščeš lastnika in se zmeniš za datum, uro in meni
- ni ti treba skrbeti za nakup hrane in pijače
- na dan dogodka prideš v gostilno, kjer za praznovanje pripravijo prostor, za strežbo pa poskrbi osebje
- imaš več časa, da se posvetiš gostom in poklepetaš z njimi
- po odhodu gostov ti ni treba pospravljati

Slabosti:
- v gostilni si večinoma omejen na prostor, v katerem slavje poteka. To je seveda odvisno tudi od same gostilne, njene velikosti, prostornosti ...
- veliko gostiln ni najboljša opcija za praznovanje z otroki zaradi pomanjkanja igral in prostora za igranje otrok

SLAVJE DOMA
Prednosti:
- dogajanje doma je veliko bolj sproščeno, saj se lahko gostje bolj razpršijo po okolici, si privoščijo sprehod (ker poznajo okolico ...)
- slavje in prostor lahko pripraviš in okrasiš po svojih željah in izraziš svojo kreativnost
- če praznujemo z otroki, je po navadi za igrala in druge vrste iger poskrbljeno, zagotovo pa se večji otroci znajdejo in zaigrajo po svoje

Slabosti:
- celotna organizacija dogodka je na tebi - poskrbeti je treba za pripravo prostora, nakup hrane in pijače, kuhanje, strežbo (razen, če se odločiš za catering)
- v kolikor doma ni primernega prostora za pogostitev večjega števila gostov, je treba najeti šotor, mize, stole, hladilnik ...
- če si gostitelj, imaš manj časa za klepet s svojimi gosti
- po končanem slavju te čaka še pranje posode, pospravljanje ...

Vsaka opcija ima svoje prednosti in slabosti. Če sodim po odzivu naših gostov, jim je bilo slavje pri nas doma veliko bolj všeč, saj je bilo bolj sproščeno, gostje so lahko zapustili prostor, kjer smo imeli kosilo, se sprehodili po dvorišču, šli na sprehod, otroci so se igrali na travniku za hišo in na Nejinih igralih ... Ko smo bili za Nejin krst v gostilni, pa mi jih je več potožilo, kako jih je motilo, da smo bili v prvem nadstropju, kjer ni bilo stranišča in so morali na WC dol po stopnicah. To je bilo moteče predvsem starejšim osebam, npr. moji babici, ki se ji rado vrti. Tako da sva se midva kljub obilici dela drugič raje prilagodila gostom. Je pa pasalo tudi Aneju, da smo bili doma, saj je lahko v domačem okolju mirno spal in počival, ko je to želel. 

SHARE:

Ni komentarjev

Objavite komentar

Blogger Template Created by pipdig