Uvajamo

Čez vikend sem brskala po internetu in iskala recepte, ki jih lahko ponudim Neji, da ji malce popestrim jedilnik. Naletela sem na članek o uvajanju goste hrane, v katerem je pisalo, da je uvajanje nekaj, česar se starši veselijo. Takoj sem se vprašala: Veselijo? Meni se je zdelo uvajanje goste hrane cela znanost in nisem se ga veselila. Prav strah me je bilo, saj mi je po glavi rojilo nešteto vprašanj, in še sedaj, po treh mesecih uvajanja, se pogosto znajdem v zagati glede določenih živil. O tem, kako sva se z Nejo lotili uvajanja in katere strani so mi pri tem izjemno pomagale, sem pisala že v tej objavi

O najinem uvajanju sem strnila nekaj misli, ki so mi v pomoč še sedaj, saj Neja ni ravno velik jedec in se še vedno najraje doji.
- Rada ima bučko, krompir, koromač, cvetačo, jabolko in hruško, ne mara pa preveč sladkega krompirja, banane in prilog, kot sta riž in ajdova kaša. Tudi meso ji ni šlo preveč v slast do danes.
- Večerje in malice, ko ji ponudim sadje, ji gredo bolj v slast kot kosila. Seveda, ko pa je sladko  sadje boljše kot zelenjava. :)
- Na začetku je imela rada kašice, ki so bile gladko spasirane, koščki pa ji niso bili po godu. Sedaj pa že rada je hrano v koščkih in jo tudi lepo poje.
- Po navadi jeva eno uro po podoju. Če je preveč lačna (npr. takoj, ko se zbudi), noče jesti goste hrane.
- Po nekje treh mesecih uvajanja še vedno ne poje veliko, ampak bolj kot ne okuša.
- Glede goste hrane ima svoja obdobja, tako kot glede spanja in vsega ostalega. Včasih lepo je in prosi več, se pa tudi zgodi, ko noče odpreti ust in je hrana ne zanima.
- Pravijo, da naj bi dojenčki lepše spali, ko enkrat začneš z uvajanjem večerje. No, za našo Nejo to gotovo ne drži. Odkar sva začeli z uvajanjem večerje, se zbuja še pogosteje in se ponoči veliko doji.
- Prvih nekaj tednov uvajanja je pila bolj malo in sem se kar sekirala, če dobi dovolj tekočine, vendar so me potolažili, da če se veliko doji, je dobi dovolj. Sedaj v zadnjih dveh tednih pa je začela piti več. Čaja in vode ne mara preveč, najraje pije hruškin in jabolčni kompot.

O uvajanju goste hrane sem prebrala ogromno članov in mnenj, ampak še vedno sem mnenja, da je najpomembnejše opazovati svojega otroka in se prilagajati njemu. Pri Neji še vedno opažam, da ji gosta hrana ni nadomestilo za obrok, ampak gre še vedno za radovednost, okušanje. In nič zato, imava še čas, da nadomestiva obroke. Za konec pa delim z vami še eno kašico, nad katero je bila Neja prvi mesec uvajanja (ko je imela obdobje, da je z veseljem jedla) navdušena.


Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.