Strahovi

Vir.


Dokler nisem postala mama, sem mislila, da vem, kaj je to strah, vendar sem se pošteno zmotila. Šele, ko postaneš mama, se začneš zavedati, kaj pomeni, da te je strah nečesa. V tistem trenutku, ko sem Nejo prvič dobila na prsi, se je v meni rodil strah, ki me od takrat ni zapustil. 

Ko sem jo doma nesla po stopnicah, me je bilo strah, da ne bi padla z njo in jo poškodovala. Ko mi jo je kdo drug vzel iz naročja in jo pestoval, me je bilo strah, da je ne bi izpustil. Ko je začela na veliko polivati in je s težavo podirala kupček, me je bilo strah, da ne bi polivala med spanjem in se zadušila. Ko je začela jesti gosto hrano in je jedla baby piškot, me je bilo strah, da se ji ne bi odlomil prevelik košček in ga ne bi mogla požreti. Vedno, ko se usedemo v avto, me je strah, kako se bo končala vožnja (ker sva se z Erikom že velikokrat znašla v kakšni situaciji, ki bi se lahko slabo končala, a se na srečo ni). Nekateri strahovi so morda nerazumljivi, pretirani, toda odkar sem mama, so del mene. 

Največji strahovi se v materi prebudijo takrat, ko otrok zboli. V tebi se pojavijo mešana čustva, od skrbi do nemoči, ko gledaš bolnega otroka in ne moreš storiti ničesar, da bi v trenutku ozdravel, ampak moraš počakati, da bolezen mine. Prejšnji teden je bila Neja bolna. Začelo se je z manjšim prehladom in drisko, nadaljevalo pa s kašljem in bruhanjem. Vsakič, ko je bruhnila, me je pošteno stisnilo pri srcu. Obiskali smo pediatrinjo, ki jo je pregledala in potrdila, da je vse v redu in da naj jo opazujem, če bi prišlo do kakšnih sprememb. Pediatrinja me je malce pomirila, vendar sem bila čisto pomirjena šele, ko je Neja popolnoma ozdravela.

Ob tem sem se spomnila na vse tiste mame, ki imajo bolne otroke in se dnevno borijo za to, da bi otroci ozdraveli. Zame to se mame junakinje. Močne, z levjim srcem, mame, ki zmorejo vse. Ob njih se zdijo moje skrbi minimalne in pretirane. Toda take smo me mame. Želimo si le najboljše za naše otroke in največ nam pomeni, da so zdravi. 

Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.