Naš prvi skupni božič


Že od nekdaj sem oboževala božič, ki je moj najljubši praznik. Pa ne zaradi daril, saj obdarovanja za božič pri nas nismo poznali. Naju z bratom je vedno obiskal Miklavž na začetku decembra, no, vse dokler nisva dovolj odrasla, da sva ugotovila, kdo se oblači v Miklavža. :)
Decembrske praznike sem vedno oboževala zaradi vzdušja, druženja, okraševanja jelke, božičnih lučk, predbožičnih izletov v večja mesta ... Čeprav zadnja leta tem praznikom jemljejo čar trgovine, ki s ponudbo božičnih in novoletnih izdelkov prav pretiravajo (no, Tedi, avgusta pa še res ni treba prodajati božičnih lučk in okraskov). 
Letos pa so bili božični prazniki zame še posebej lepi in čarobni. Prvič sem jih preživela kot mama. Zagotovo pa je moja pupa tudi poskrbela, da sem imela občutek, da so prazniki min

Naša družinska božična tradicija
Zadnjih nekaj let je bilo okraševanje božičnega drevesa v moji domeni, letos pa sta se mi pridružila Neja in moj dragi. Sicer sem še vedno sama postavljala drevesce in ga okraševala, saj sta se Neja in Erik bolj kot ne igrala in me opazovala, kaj počnem. Neja je prav z zanimanjem gledala, kako drevo dobiva pisano podobo, najbolj zanimive pa so ji bile lučke. Upam, da bo odslej to naša tradicija in da se mi bosta naslednje leto, ko bo Neja že večja, pridružila oba, čeprav si niti ne predstavljam, kako  poteka okraševanje z majhnim otrokom. :P
Na Facebooku sem decembra našla ogromno božičnih ustvarjalnih idej in ena mi je ostala še posebej v spominu - božična kroglica s snežaki iz prstnih odtisov. Že pred leti sem kupila prozorne božične kroglice, ki sem ji napolnila z različnimi laki, da so zasijale v lepoti, nekaj mi jih je pa ostalo, tako da mi je ena izmed njih letos prišla še kako prav. Kroglico sem pobarvala z modro tempera barvo, ko pa se je barva posušila, je vsak od nas na kroglico naredil odtis prsta, ki se je pozneje spremenil v snežaka (delanje odtisa z Nejo je bilo še posebej zanimivo. In packasto). Dodala sem še božično drevo in napis Naš prvi božič. Čez nekaj let bom kroglico podarila Neji za spomin na njen prvi božični dan.
Sem se pa odločila, da vpeljem oz. ustvarim še eno novo božično tradicijo. In sicer bom Neji vsako leto do 18. leta kupila en božični okrasek. Letos sem se odločila za angelčka, saj se mi je zaradi simbola angela varuha zdel najbolj primeren za prvi božič. 


Božične fotografije
Veliko željo sem imela, da bi z Nejo posnela nekaj božičnih fotografij. Nekaj časa sem razmišljala, da bi poiskala profesionalnega fotografa, a sem si premislila in se odločila, da sama naredim nekaj fotografij za družinski album. In za koledarje, ki sva jih podarila družini in sorodnikom. Brskala sem po Pinterestu in res našla ogromno idej, ki sem jih hotela uresničiti. Naredila sem načrt, v katerih oblačilih jo želim pofotkati in kakšno fotografijo bom posnela kateri dan. Tako je bilo lažje zaradi priprave scene, pa tudi zaradi Nejinega razpoloženja, saj se po navadi hitro naveliča fotkanja (vedno sem jo fotkala po spancu in dojenju, ko je bila res dobro razpoložena). 
Čeprav niso profesionalne, sem s fotografijami zelo zadovoljna, saj Neja res luštno izgleda. Še posebej je zanimiva na fotkah, kjer so okoli nje božične kroglice. 
Ker sem pa hotela tudi nekaj naših skupnih fotografij, smo se eno nedeljo odpravili k našemu sosedu, ki je fotograf, da nas je pofotkal. Sicer smo se slikali pred belim platnom, ne pred božično sceno, ampak so fotografije res krasno uspele, Neja pa je bila tisti dan še posebej dobre volje, tako da sva dobila ogromno zanimivih in lepih fotk njenega kotaljenja in smehljanja. 

Božični večer
 Ker na božič moj oče praznuje rojstni dan, smo se odločili božični večer preživeti pri Erikovi družini. Na žalost dan ni potekal najboljše, saj je bila Neja na začetku še dokaj dobre volje, potem pa je začela tako neutolažljivo jokati, da je niti jaz nisem mogla pomiriti in sva se z dragim odločila za predčasen odhod. Smo pa potem mi trije preživeli prekrasen družinski večer, saj se je doma pocrkljala z nama, pomirila in bila živahna do polnoči.

Božični dan
Na božični dan je pri nas potekal pravi živ žav. Se prav pozna, da smo doma vsi bolj veseli in dobre volje, odkar imamo Nejo in tako je bil letošnji božič manj napet kot vsako leto. Obiskov se je trlo in izgleda, da bolj kot je glasno, raje naša punca spi, saj se že celo večnost ni zgodilo, da bi popoldne prespala dve uri v kosu. Ta dan je bila res dobre volje, z vsemi se je pocrkljala, najbolj pa ji je bil zanimiv ovijalni papir, saj je z veseljem segala po njem in ga mečkala. 
4 komentarji

  1. O, čudovito tradicijo si se spomnila! <3 :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Čudoviiita družinica ste. <3 Pa bravo za tako dobro idejo o vaši novi božični tradiciji. :) sem se kar stopila ob prebiranju tvojega zapisa. :)

    OdgovoriIzbriši

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.