Miti o bloganju

Bolj kot blogerska scena postaja znana, čedalje več mitov se ustvarja okoli nje. Če so na začetku neblogerji gledali na njo samo še kot na hobi nekaterih punc in vir zabave ali sprostitve, se je v zadnjih letih pogled marsikoga zagotovo spremenil. Za ta post so me spodbudili nekateri komentarji, ki jih berem na socialnih omrežjih ali slišim v živo in ki jih pri ljudeh, ki ne blogajo, zagotovo ne manjka. Obstajajo marsikatera prepričanja o nas, lepotnih blogerkah, ki pa so velikokrat zgrešena, čeprav so ostali prepričani, da imajo prav. Odločila sem se izpostaviti šest prepričanj oz. mitov, ki sem jih že velikokrat slišala o lepotnih blogerkah, in na njih odgovoriti s svojega vidika.1. Blogerke se kopajo v zastonj izdelkih
Namerno sem uporabila metaforo. In namerno besedo zastonj, ne PR pred izdelki. V zadnjem letu, dveh, odkar se je sodelovanje znamk z blogerkami precej razširilo, je tale misel zagotovo šinila v glavo vsaki punci, ki ne bloga. Tudi sama sem imela že veliko pogovorov z znanci, ki vedo za moj blog, da zagotovo dobim ogromno izdelkov zastonj. Nekateri so celo prepričani, da dobim zastonj vse in sploh več ne kupujem kozmetike. Ne, stvar v resnici nikakor ni taka. Seveda, dobivam ponudbe za sodelovanje, vendar vedno, preden sprejmem, premislim, če mi izdelek ustreza in če pisanje o določenem izdelku sploh sodi na moj blog. Zagotovo pa še vedno veliko izdelkov kupim sama in na mojem blogu boste našli ogromno zapisov o le-teh. Po drugi strani pa so PR izdelki lepa priložnost, da lahko blogerka preizkusi nek izdelek, ki ga drugače mogoče ne bi, in o njegovih pozitivnih ali negativnih lastnostih poroča bralkam.

2. Blogerke sprejmejo vse, kar jim ponujajo
Resno mislite, da je tako? Čeprav je moj blog orientiran predvsem v smer o pisanju o kozmetiki, dobivam tudi raznorazne ponudbe, ki s tem nimajo nobene veze. Bi radi preizkusili proteinske ploščice iz insektov? Hvala, ampak zagotovo ne bi. Da ne omenjam, kolikokrat dobim ponudbo za sodelovanje, ki jo lahko mirne duše poimenujem izkoriščanje, saj bi morala po pogojih ponudnika jaz kot blogerka izpolniti sto in en pogoj, da bi jim naredila reklamo na blogu in socialnih omrežjih, v zameno pa ne bi dobila niti omembe na njihovi Facebook strani. Hvala, ampak moj čas je predragocen za take ponudbe.
Drugače pa predvsem pri negovalni kozmetiki velikokrat ponudbe zavrnem, ker imam mogoče izdelek tega tipa na zalogi in novega ne potrebujem, po navadi pa sprejmem nekaj, kar v tistem trenutku rabim, ker mi je oz. mi bo kmalu zmanjkalo (npr. tonik, krema za obraz, gel za umivanje ...) oz. za kar sem prepričana, da bom hitro porabila (micelarne vodice, izdelki za odstranjevanje ličil ...). Navsezadnje, treh krem za obraz pa naenkrat res ne morem testirati.
Po drugi strani pa blogerke veliko izdelkov kupimo, pišemo o njih na blogih in tako znamki delamo reklamo. Zakaj pa ne bi smele biti za svoje delo nagrajene s kakšnim izdelkom z njihove strani? ;)

3. Ne verjemi ničemur, kar blogerka zapiše, ker samo hvali izdelke, ki jih je prejela zastonj
Obstajajo blogerke, ki svoj čas raje vlagajo v to, da pišejo o izdelkih, ki so jih navdušili, in blogerke, ki bodo pisale tudi o izdelkih, ki jm ne odgovarjajo. Vendar še to ne pomeni, da nobena ni iskrena. Sama se držim načela, da ne pljuvam po izdelku, ki mi ni všeč in v objavi ne žalim znamke - ne v primeru, če izdelek kupim, ne v primeru, da ga dobim od uvoznika, saj en izdelek ne odraža kvalitete vseh preostalih izdelkov določene znamke. Kljub vsemu pa vedno povem iskreno mnenje. Če mi bo izdelek všeč, ga bom pohvalila, če mi ne bo, bom tudi povedala, kaj mi ni odgovarjalo. Kot smo različne blogerke, so različna tudi naša pričakovanja in izkušnje in vsak izdelek vsaki res ne more odgovarjati. Mogoče se k pisanju negativne ocene težje spravim kot k pisanju pozitivne, vendar sem v svojem pisanju 100 % iskrena in ne mislim hvaliti nečesa, kar me ni navdušilo.

4. Bloganje je  preprosto, vsak lahko bloga
Drži, vsakdo lahko odpre svoj blog, s tem ni veliko dela, vendar samo vzdrževanje bloga, redno objavljanje, delanje na tem, da blog zraste, da je kvaliteten in da pridobiva bralce, ni tako preprosto, predvsem ne v Sloveniji, kjer je glede na majhnost trga ogromno lepotnih blogov in je treba veliko delati na tem, da si opažen. Dnevna aktivnost na socialnih omrežjih, povezovanje s soblogerkami, komuniciranje z bralci, odgovarjanje na mejle, stik z znamkami, sledenje lepotnim novostim so aktivnosti, ki so del bloganja. Ni dovolj, da samo napišeš objavo in jo pošlješ v svetovni splet. Če želiš, da ima bralstvo, je treba delati tudi na promoviranju. 

5. Bloganje vzame zelo malo časa
Ko slišim take cvetke, je moj odgovor samo: Začni blogati, pa boš videl/-a. Bloganje ni samo sedenje pred računalnikom in spisanje besedila na hitro. Je testiranje, načrtovanje objav, iskanje navdiha, idej, fotografiranje, urejanje fotografij, pisanje objav, pregled in drugo ali tretje branje objave, swatchanje, primerjanje izdelkov, ustvarjanje makeupa ali nail arta, sestavljanje stajlingov pri modnih blogerkah - a neblogerke res mislijo, da blogerke vse to naredimo v pol ure? Bloganje je hobi, pri katerem ena objava vzame ure in ure, preden blogerka klikne gumb objavi.

6. Bloganje ni hobi, je izgubljanje časa
Zagotovo je že vsaka izmed nas slišala tale stavek. Jaz raje niti ne povem, kolikokrat imam z očetom debate o tem, da v mojem bloganju ne vidi nobenega smisla in naj počnem raje kaj bolj pametnega. Seveda, ker prosti čas je boljše preživeti pred televizijo na kavču z buljenjem v nezanimiv program, kot pa početi nekaj, kar te izjemno veseli in izpopolnjuje? Noben hobi ni izgubljanje časa, v kolikor nekdo počne nekaj, v čemer najde zadovoljstvo. Sama uživam v ustvarjanju makeupa, manikir, pisanju o izdelkih in mi ni žal niti minute, ki jo porabim za to. :)

Drage soblogerke, zagotovo ste tudi ve že kdaj slišale kakšno prepričanje o bloganju, ki vas je pustilo odprtih ust in ste se že pripravljale na dolgo debato o tem, kako je nekdo v zmoti. Zagotovo sem pozabila kakšno prepričanje oz. mit o bloganju, tako da ga kar mirne duše delite z mano, seveda pa bi z veseljem slišala tudi vaše mnenje o prepričanjih, ki sem jih omenila v objavi.

Hkrati bi rada z vami delila objavo Katje (Viva La Vida Blog) 10 things bloggers don't tell you, ki dobro opiše blogersko življenje in nekatere točke se pokrivajo z miti oz. prepričanji, ki sem jih tudi sama omenila.

Drage bralke, kaj menite o teh mitih, ste tudi same že kdaj pomislile kaj podobnega? Hvala za pozornost!