Dnevnik nosečke Taye: Prvo trimesečje

Foto: Beauty Chat with Tjaša

Dnevnik o nosečnosti bi lahko začela pisati že prej, ampak od sredine decembra, ko so se slabosti začele in nekje do 14. tedna sem se res počutila slabo in sem samo odlašala s pisanjem. Vse dni sem bila brez energije, velikokrat me je bolela glava, slabo mi je bilo skoraj vsak dan. Zato sem se odločila, da za prvo trimesečje spišem skupno objavo.

Kako se počutiš? Prve tri mesece so bile prisotne slabosti. Slabosti so se začele nekaj dni pred božičem. Sicer ne vem, zakaj jih imenujejo jutranje slabosti, ker meni zjutraj ni bilo nikoli slabo. Dejansko sem se vsako jutro, ko sem vstala, počutila prekrasno, začelo pa se je nekje okrog dveh, po kosilu (brat in oče delata do dveh, zato ju s kosilom počakamo, da jemo skupaj). Takrat nisem bila sposobna za nič drugega kot za ležanje. V prvem trimesečju sem pogledala več filmov in serij kot prej v celem življenju skupaj. :P 

Prehrana: Kar se tiče prehrane, sem večino jedi še vedno jedla normalno, so se pa zmanjšali moji obroki in nekatere jedi, ki sem jih pred nosečnostjo oboževala, npr. pečena postrv, so mi prišle čisto proti in jih nisem mogla niti povohati. Bruhala nisem dosti, le trikrat. Zelo mi je smrdela pražena čebula, zaradi katere sem prvič bruhala in od takrat se kuhinji nisem približevala. Še dobro, da je mama na bolniški in kuha, ker drugače ne vem, kaj bi naši jedli za kosilo. Pred nosečnostjo sem pogosto spila kozarec vode na prazen želodec, ko sem se zbudila žejna, sedaj pa je tudi to izzvalo bruhanje, tako da je zajtrk obvezen. Prve tri mesece sem zelo oboževala mlečne jedi in sadje, predvsem grozdje. Samo da je bilo grozdje na dosegu roke, pa sem bila srečna. Še ena stvar, ki sem se ji zaradi nosečnosti čisto odpovedala, saj mi niti ne paše, je čokolada. Nikoli si ne bi mislila, da bom prišla do te točke, ko mi moja najljubša razvada ne bo pasala in jo bom zavračala. 

Spanje: Spim ogromno. Kaj naj, ko pa sem proti večeru že čisto brez energije. Na srečo kljub slabosti brez težav zaspim in ponoči dobro spim. 

Nosečniški znaki: Prvi znak je bil seveda izostanek menstruacije, ampak ker menstruacije nimam redno na 28 dni, ampak na 30, včasih tudi na 35 dni, na to dejansko niti nisem bila tako pozorna, dokler mi niso nabrekle dojke in so me bolele bradavičke. Pojavile so se tudi bolečine v križu, ki pa jih na začetku nisem pripisovala nosečnosti, saj me pri sklanjanju pogosto boli križ. Najbolj prepoznaven znak so bile slabosti in pa seveda tudi pogostejše uriniranje.

Folna kislina: Folno kislino sem začela jemati komaj januarja, po tistem, ko sem naredila test nosečnosti. Jemala sem jo do konca četrtega meseca, potem pa prenehala. Jemala sem Elevit, ki pa ga zagotovo ne bom kupila naslednjo nosečnost, ker imam občutek, da mi je bilo po njem samo še bolj slabo. V naslednji nosečnosti bom zagotovo jemala drugo folno kislino. 

Kaj je bilo najlepše? Če odmislim slabosti, ki so me mučile dnevno, je bilo veliko krasnih stvari. Novico sva delila z najinimi najbližjimi, ki so je bili vsi neznansko veseli. S soblogerko Petro sva organizirali prvo Srečanje pomurskih blogerk, ki je bilo pravi uspeh. 

Kaj je bilo najtežje? Zagotovo slabost, saj res ne maram slabega počutja, ki mi preprečuje, da bi počela stvari, ki jih imam rada.

Kaj si boš najbolj zapomnila? Na predzadnji decembrski dan sem naredila test nosečnosti. Čeprav je minilo od izostanka menstruacije že nekaj časa in so bili prisotni znaki nosečnosti že prej, je ta test postavil piko na i, da sem se končno začela zavedati, da v meni res raste malo bitje. Bolj kot sam test pa mi bo v spominu ostala reakcija dragega, ko sem mu potrdila novico. Tako srečnega in nasmejanega ga še nikoli prej nisem videla in v tistem trenutku je bila moja sreča popolna. 

Ni komentarjev

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.