Random Sunday #49 (Trying to Be More Healthy)

Kljub angleškemu naslovu bo tale članek v slovenščini – preprosto zato, ker se mi je v maternem jeziku lažje izražati.
Sorry, ladies, this post will be only in Slovene, because I find it easier to express my thoughts in my mother's language. 

Vedno sem spadala v skupino bolj lenih ljudi, ki ne dajo dosti na gibanje in telovadbo. Zame je bilo v osnovnošolskih in srednješolskih časih poleg telovadbe v šoli razgibavanje delo doma na njivi in vrtu, pa še kakšen sprehod zraven. Potem so prišli študentski časi, ko največkrat zaradi predavanj in učenja ni bilo časa za daljše sprehode ali pa sem bila preprosto lena, teka pa tako ali tako nikoli nisem marala. Da ne omenjam nezdrave prehrane, ki jo je študentsko življenje prineslo, čokolado in sladke pijače pa sem že od nekdaj oboževala – vse to pa je botrovalo temu, da sem se v zadnjih nekaj letih zredila za ogromno število kilogramov. Vse skupaj je vodilo k precej nezdravemu načinu življenja in skrajni čas je bil, da naredim nekaj v tej smeri.

Lansko leto sem nekaj mesecev delala v fitnesu in tako začela fitnes tudi obiskovati, ampak za razliko od mnogih meni fitnes ni prirasel k srcu. Potem sem januarja, ko sem se spet vrnila na staro delovno mesto, kjer sem delala samo dopoldne, začela obiskovati aerobiko, ki pa mi je takoj zlezla pod kožo in vsako uro aerobike sem z veseljem pričakovala. Na ta način sem se navadila na redno gibanje in ugotovila, da mi pošteno manjka, ko je kakšna ura aerobike odpadla. Pridobila pa sem tudi na kondiciji, ki mi je je pošteno primanjkovalo. S prihodom pomladi so se naše ure aerobike počasi zaključile. Ker sem se želela še naprej redno gibati, se dvakrat do trikrat na teden delala vaje iz Youtube spletne strani Fitness Blender, ker pa nisem bila tako pridna in se mi včasih ni dalo, sem se odločila, da bom začela z vadbo, pri kateri bo potrebne dosti več discipline – z vadbo Insanity.


Insanity je vadba, ki poteka 6 dni na teden po 9 tednov. Sicer sem jo delala že dve leti nazaj in takrat že po enem mesecu opazila rezultate, ampak me je vmes zaradi pisanja diplomskih prijela lenoba in vadbe nisem dokončala. Tokrat sem se odločila, da bo drugače, k čemur bi se rada spodbudila tudi s tem zapisom. Ker mi gre izziv o kozmetiki, ki jo želim porabiti, zelo dobro, k čemur verjetno prispeva tudi zapis na tem blogu, sem se odločila, da bom naredila objavo tudi o Insanity vadbi. Edino, kar obžalujem, je, da nisem začela pisati dnevnika že s prvim dnem vadbe, kot to počne Maja iz bloga Telovadit začnem vedno na isti dan –  jutri, saj bi tako lažje spremljala svoje občutke skozi celotno vadbo.

Prvi teden sem imela nekako še največ inspiracije. K vajam sem se spravila z lahkoto in tudi lažje sem jim sledila, kot npr. pred dvema letoma (se vidi, da sem takrat začela z ničle, tokrat pa sem imela kar nekaj kondicije). Najtežje mi je bilo prejšnjo soboto, kajti takrat je bila na vrsti vadba Pure Cardio, ki mi je najtežja, saj še vedno nimam dovolj kondicije, da bi jo naredila v celoti brez vmesnih počitkov, poleg tega pa sem prej 3 ure okopavala buče na njivi. Po prvih nekaj vadbah so me tudi precej bolele noge, kar se je pri okopavanju, kjer se stalno sklanjaš naprej in napenjaš mišice, precej pozna. Drugi teden mi je bilo težje izvajati vaje, pa ne zato, ker bi me vse bolelo od vaj, ampak me je malce prijela lenoba. Nedelja je sicer dan počitka, ampak prejšnjo nedeljo sem bila na kosilu ob obhajilu in to po navadi pomeni hranjenje skozi ves dan. Sicer sem se trudila, da se nisem nažirala in stalno sem pila vodo, ampak naslednji dan se je vseeno poznalo, da sem se najedla precej bolj kot prejšnje dni. Sem pa z vadbo uspešno opravila in naslednje dni je šlo lažje. Vse do petka, ko sem se zbudila v deževen dan. Ne vem, kaj je bilo z mano, ampak nivo energije je bil čisto na ničli in sploh se mi ni dalo iz postelje, kaj šele, da bi šla telovadit. Ampak sem se prisilila in čeprav mi je bilo na začetku tako težko, da sem se komaj vlekla skozi vadbo, sem nekje na sredini začela uživati. Je pa res, da sem potem skoraj ves dan preživela za računalnikom, ker sem se trudila spisati nekaj objav (in na srečo dobila tudi nekaj zanimivih idej ;)). V soboto je bilo precej podobno, tudi takrat sem se komaj spravila k vadbi, ampak po začetnem ogrevanju sem takoj padla noter. Čeprav je bila spet na vrsti Pure Cardio vadba, mi je bilo všeč, da sem prešvicala in dejansko sem potrebovala manj počitka vmes kot po navadi (Pure Cardio je vadba, kjer se najprej nekaj minut razgibavaš, nato raztezaš, potem pa 15 minut delaš različne vaje po eno minuto brez počitka.). Danes je nedelja, dan počitka, in dva tedna sta že za mano. Če odmislim zadnja dva dni, mi je prav v veselje, da se dnevno razgibavam (poleg Insanitya si vzamem tudi kako uro za sprehod z mamo), tako da sem zelo optimistična in verjamem, da mi bo uspelo priti do konca.


Seveda ni vse v gibanju, ampak veliko k boljšemu počutju pripomore tudi prehrana in pitje vode. Sama sem se sicer odločila, da ne bom šla na nobeno dieto, kjer bi bila več lačna kot sita, oz. svoje prehrane ne bom drastično spreminjala, ampak se bom osredotočila bolj na to, da zmanjšam obroke in se odpovem sladkarijam in sladkim pijačam. Sicer si občasno privoščim kakšno pregreho, kot je bil kos torte na obhajilu ali pa kakšen sladoled, ampak čokoladam in keksom, ki so se znali znajti na jedilniku vsak dan, sem se odpovedala in moram priznati, da se mi niti ne luštajo preveč. Najprej sem mislila, da bom zaradi manjših obrokov čutila lakoto, ampak je ne. Verjetno je k temu pripomoglo tudi dejstvo, da spijem veliko vode. Si niti ne predstavljam, kako sem včasih skozi dan preživela s pitjem sladkih pijač. Res sem imela grozne navade. Poletja se ne veselim preveč, ker mi vročina ni všeč, se pa veselim dejstva, da bo takrat na vrtu že skoraj vsa zelenjava dozorela, saj mi ni lepšega kot iti na vrt, utrgati domač paradižnik, kumaro ali bučko in si narediti kosilo iz domače zelenjave.

Sama sicer nisem opazila še nobenih rezultatov (no, ja, sami sebi smo vedno najhujši kritik), ampak mi vsi pravijo, da se mi kar pozna, da redno delam vaje, poleg tega pa se počutim dosti boljše kot prej, da ne omenjam, da skorajda nimam groznih glavobolov, ki so me prej stalno mučili. Vse to mi daje motivacijo, da vztrajam še naprej. Prav razmišljam, da bi vsaka dva tedna napisala, kako mi gre Insanity, čeprav vam slik pred in po koncu vadbe ne bom mogla pokazati, ker kot sem rekla, sem se kar vrgla v telovadbo, brez da bi se prej stehtala, izmerila in pofotkala. Mi je sedaj kar žal, da se nisem in da nisem začela pisati dnevnika, saj bi bilo zanimivo prebirati, kako sem se vsak dan ob vadbi počutila. Upam pa, da me bo ta zapis spodbudil, da na sredi ne odneham in pridem do konca.

V kolikor ste že končale z Insanity telovadbo oz. imate kakšen odličen recept za zdrav obrok, mi kar pustite komentar pod tem člankom, saj vsaka dodatna motivacija prav pride. Hvala vam za pozornost!


15 komentarjev

 1. Super, da si se odločila za Insanity :) Sicer meni ne gre ravno (sem poskusila in Insanity in T25), ampak pomojem je to samo zaradi lenobe :/ Grem kar dostikrat tečt ali pa delam vaje za mišice, sledenje na računalniku pa mi nekako ne gre :(
  Z veselejm bi spremljala tvoj napredek na blogu, mogoče bo še mene motiviralo :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Meni je vadba sicer všeč, ampak malce prenaporna, tako da si prilagajam. Jaz znam hitro odnehati, tudi zaradi lenobe, tako da si je treba zastaviti nek cilj in potem vztrajati pri tem.
   Meni pa je nekako lažje slediti računalniku, ko imam neko časovno omejitev, očitno gre samo za navado. :)
   Ok, bo potem čez čas spet sledil kak post. :)

   Izbriši
 2. Jaz sem lani poskusila z Insanity in sem po 2 tednih odnehala, ker sem se naveličala ponavljanja. Sem pa pred kratkim ponovno začela z yogo in nenormalno uživam zraven, si nikoli nisem mislila, da bom dejansko z veseljem neko ''telovadbo'' izvajala :)
  Se pa jaz tudi veselim branja še kakšne objave na to temo :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mene to ponavljanje dvakrat na teden niti ne moti toliko, kot 5. teden, ko bodo vse vaje iste. Takrat me je najbolj strah, da bom odnehala. Začela pa sem, ker sem si želela nekaj intenzivnega, za preoblikovanje telesa. :)

   Izbriši
 3. Super, da si začela telovadit! Jaz tudi delam že mesec in pol blogilates in mi je ful fajn :) mogoče bi lahko probala to, če ti ne uspe insanity :) sem pa ugotovila, da je se je najboljše slikat pred začetkom in potem vmes, da lahko vidiš rezultate. jaz sem bila ful žalostna, ko kile niso šle dol :( zdaj pa vidim na telesu spremembe in mi je za kile vseeno :D drugače pa vso srečo z vadbo! na koncu je itak pomembno samo to, da najdeš nekaj kar ti je všeč in rad delaš :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mi je bila aerobika zelo všeč, še posebej, ko vidiš, da nekdo poleg tebe tudi telovadi, in če ne bi nič začela, bi se spet preveč polenila. Hvala za idejo. Sicer upam, da mi uspe priti do konca, mogoče pa probam blogilates po koncu Insanitya. Pri meni se sicer na tehtnici pozna, ampak upam, da se mi bo še bolj poznalo na obsegu po koncu. :)

   Izbriši
 4. Čudovit post, pred nekaj časa sem tudi jaz izvajala neko telovadbo, ki sem jo našla na youtubu in mi je celo cel mesec uspevalo potem sem pa izgubila motivacijo in je vse šlo po zlu. Poletje se neizogibno približuje in s tem tudi malo več odkrite kože in telovadba za učvrstitev telesa bi mi kar prav prišla. Tvoj post mi je dal potrebno brco in danes začnem, bolje pozno kot nikoli, ne? ;)
  P.S. Obveščaj nas o napredku, se mi zdi fajn motivacija tudi za nas ostale

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Me veseli, da sem nekoga spodbudila. :) Sama sem tudi taka, da nekaj začnem, potem pa izgubim motivacijo in končam, zato pa sem se tokrat odločila, da bom napisala objavo (sploh če bi nadaljevala kot v petek in se mi ne bi dalo), ki me bo spodbudila, da nadaljujem. To mi je nekaj motivacija, da ne odneham. :)

   Izbriši
 5. Insanity sem preizkusila le enkrat, vendar sem hitro odnehala predvsem zaradi bolečin v gležnju, ki sem jih čutila zaradi pretekle poškodbe. Osebno se spomladi in poleti precej rajši rekreiram zunaj, vendar sem si rekla, da enkrat bi rada šla skozi Insanity, ker ga večina hvali. Če nisi še opazila, obstaja na FB tudi skupina Insanity vadba, kjer se slovenci pišejo o tem pa tudi kakšen dober recept se dobi.

  Vsekakor te bom spremljala in sem res vesela, da si se odločila, da napišeš to objavo v slovenščini. Upam, da ti uspe priti do konca in boš tudi redno pisala o napredku. Veliko uspeha pri vadbi :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. V slovenščini se mi je lažje izražati, zato se mi ni zdelo smiselno, da jo pišem v angleščini, ker bi se vmes verjetno zgubila. Bom vsaka dva tedna kaj napisala, sem se danes šla prav izmerit, da vidim, kakšen bo napredek ob koncu. :)
   Sem ravno včeraj našla to FB skupino, tako da ji sledim. :) Drugače pa, kot sem napisala, nisem ravno ljubiteljica teka, sem pa rada zunaj, ampak bolj na sprehodih, tako da takšne vaje za notraj prav pridejo. :)

   Izbriši
  2. Sem 100% da napredek bo, le vztrajaj še naprej ;) no ja, nismo vsi za vse, te programi so pa sploh super, če si časovno omejen, saj jih lahko izvajaš kadarkoli znotraj in se ne rabiš prilagajat vremenu.

   Izbriši
 6. Ne vem zakaj, ampak meni se zdi Insanity prav strašen, mogoče ker sem v zadnjem letu bila bolj navajena na umirjene vaje in na jogo in se mi zdi Insanity, tako težak :D Tako da vsaka čast, da si se ga lotila. Vem da ko bo z mojim vratom malo boljše, da se ga bom lotila tudi sama (: Poročaj vsaka dva tedna, mislim da je to zanimivo tako za nas, ki beremo, kot za tebe, da se motiviraš :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Sem prav vesela vašega odziva, sem mislila, da mi ne bo noben nič pokomentiral. :) Insanity vaje res niso najbolj preproste, ampak moram priznati, da mi prav paše, da se prešvicam. :) Bo pa poročilo spet za dva tedna, ker vidim, da vas zanima. :)

   Izbriši
 7. Bravo! Kar tako naprej in se že veselim novih objav :) Začetek je težak, ampak ko enkrat padeš noter, se začneš počutiti super, in tudi če razlike niso takoj opazne, se v počutju zagotovo najprej poznajo :) Veliko motivacije in vztrajnosti ti želim :) in pa "dig deeper", Shaun te gleda ;)

  OdgovoriIzbriši
 8. New Diet Taps into Innovative Plan to Help Dieters Lose 20 Pounds within Just 21 Days!

  OdgovoriIzbriši