Ljubezen

Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega.

Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice.

Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane.

Ljubezen nikoli ne mine.


Ali veš, kaj ljubezen je?

Ni le beseda, je zaupanje.

Ljubezen je roka, ki svet vrti,

dar za velike in male ljudi.

Na koncu tunela sveti lučka, imenovana LJUBEZEN,

dosegljiva za vsakega človeka,

le potruditi se mora,

da naredi korake do nje,

težke in lahke,

preko ovir do konca.

Ljubezen nikoli ne mine,

v srcu pušča prijetne spomine.

Ljubezen je večna kot nebo,

kjer sonce vedno sijalo bo.

Ljubezen je svobodna kot ptica,

ljubezen briše solze z lica.

Ljubezen ne pozna razlik,

ljubezen je različnih oblik.

Ljubezen je kot ptičje petje,

zaljubljenim nudi zavetje.

Ljubezen je glasba srca,

nežno strune najlepše igra.

Ljubezen je iskrena in lepa,

včasih je ljubezen slepa,

a vedno najde pravo pot,

ljubezen ne pozna zarot.

Ljubezen cveti kot roža,

ko srce sorodno srce boža.

Ljubezen hrepeni po dvojini

kakor zgodba po srečni vsebini.

Ljubezen je ena in edina,

skrivnostna kot kozarec vina.

Ljubezen se nikoli ne ustavi,

kar narobe je, popravi.

Ljubezen nikoli ničesar ne prosi,

srečen je, kdor jo v srcu nosi.

Ljubezen srcu ne reče ne,

ona nikoli ne umre.


Ne verjamem, da lahko kdorkoli stori nekaj, kar bi ga naredilo vrednega ljubezni. Ljubezen je dar in se je ne da zaslužiti. Lahko se jo le daje.

(Real Life Preacher)



Ljubiti tebe je, kot bi z neba

utrgal zvezdo in jo prilepil na tla.

Ljubiti tebe je, kot soncu bi

ukradel žarek najlepši.

Ljubiti tebe je kot dež,

ki pade na tla in vrne se spet.

Ljubiti tebe je kot mavrica

različnih barv, a le ena je moja.

In to si ti. Vse si ti.

V srcu si edino ti.



Čokoladno-bananini mafini

Obožujem mafine. Da ne bodo stalno samo čokoladni, sem se danes odločila speči take z bananami. Recept za mafine sem poiskala na internetu.

Sestavine:
- 1 1/2 skodelice moke
- 1 skodelica sladkorja
- 1/4 skodelice kakava v prahu
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 čajna žlička jedilne sode
- 1/4 čajne žličke pecilnega praška
- 1 1/3 skodelice zmečkanih zrelih banan (približno 3 banane)
- 1/3 skodelice rastlinskega olja
- 1 jajce
- 1 skodelica nasekljane čokolade

Postopek:
V skledi zmešamo moko, sladkor, kakav v prahu, sol, jedilno sodo in pecilni prašek. V drugi skledi najprej stepemo jajce, dodamo olje in zmečkane banane. Nato mokre sestavine vmešamo k suhim. Na koncu dodamo še koščke čokolade. Namastimo pekač za mafine in ga napolnimo z maso. Pečico segrejemo na 180 °C in mafine pečemo okrog 25 minut.

Pri peki sem uporabila 2 dl skodelice. Modelčki se ponavadi polnijo do 3/4, vendar je meni prišlo več mase, tako da sem modelčke napolnila skoraj do konca. Odločila sem se, da bom naslednjič uporabila 3 dl skodelico, tako da bo mase za 2 pekača (te mase je bilo za 2 pekača premalo).
Mafini so uspeli odlično.



Pa dober tek!

Making lasagna

Tokrat mesno. Čeprav nisem ljubiteljica mesne lazanje. Raje imam bučno ali špinačno. A na žalost sem ostala brez bučk, med jedci pa je prevladoval moški spol, torej je bila mesna lazanja logična izbira. Dragemu sem že dolgo obljubljala, da mu bom spekla lazanjo, zato sem se danes spravila zraven. Na koncu sem dobila še 3 pomočnike (zato pišem v množini). :)
Včeraj sem malce brskala po internetu, ko sem iskala recept, in prebrala tudi nekaj mnenj, kako recepte izboljšati, vendar bi bilo boljše, da nekaterih ne bi upoštevala. Sestavine recepta sem malce priredila po svoje in tudi količine niso bile merjene.

Sestavine:
- listi za lazanjo
- maslo
- 2 manjši čebuli
- 400 g mletega mesa
- korenček
- sol
- poper
- muškatni orešček
- lovorov list
- 1 konzerva pelatov
- voda
- sir

Bešamel omaka:
- 50 g masla
- 50 g moke
- 1/2 litra mleka
- sol
- poper
- muškatni orešček
- (kisla smetana)


Priprava:

Najprej smo na maslu prepražili narezano čebulo, dodali mleto meso in korenček.




Ko smo to malce prepražili, smo začinili s soljo, poprom, lovorjevim listom in muškatnim oreščkom. Nato smo dodali pelate, ki smo jih prej zmiksali, (te smo uporabili namesto paradižnika in paradižnikove mezge) in vodo.




Potem smo mesno omako pustili, da se je 30 minut pražila na zmernem ognju in vmes skuhali bešamel omako. Najprej smo v v manjšem loncu stopili maslo, dodali moko in počakali, da je porumenelo. Nato smo dodali toplo mleko ter kislo smetano (nekje sem prebrala, ne spomnim se več, na kateri strani, da baje kisla smetana izboljša okus bešamel omake, a meni se ne zdi tako. Naslednjič, ko bom spet delala lazanjo, se bom kisli smetani izognila). Omako smo začinili s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.




H kuhanju listov za lazanjo smo se spravili šele, ko je bilo vse ostalo že pripravljeno. Nekateri pripravljajo lazanjo brez predhodnega kuhanja listov, jaz pa imam raje kuhane, saj so potem bolj mehki. Pekač smo namazali z maslom. Nato smo na pekač polagali liste za lazanjo, mesno omako in bešamel omako. Zadnjo plast lističev smo premazali s kislo smetano in potresli z veliko količino sira. Nastalo je tole:




Lazanja se je pekla v pečici, segreti na 200 °C, približno pol ure.




Na koncu je prišla ven tale lepotica. Bila je odlična, če odmislimo kislo smetano v bešamel omaki (in da baje ni bila dovolj slana, je rekla mama, a meni se ni zdelo tako).

Če pa kdo pozna boljši kakšen boljši recept za lazanjo, se priporočam.

Pa dober tek!